Още по темата

Родословни сибирски хъскита и техните стопани печелят медали за България от международни спортни състезания за впрегатни кучета. Екипите от рунтави шампиони и водачите им, които се наричат мъшери, спорят в люта битка с конкуренти от цяла Европа и успяват да извоюват престижни места за страната ни в екзотичните дисциплини като байкджориг, каникрос и скутер с кучета.

Новата мания с кучета в СНИМКИ

„Това са разновидности на спортове с впрегатни кучета,

чийто първообраз е тегленето на шейна, за каквото са родени сибирските хъскита. При липсата на сняг обаче те теглят колело, скутер или триколка на гуми например“,обясниха членовете на спортната секция към клуб „Сибирско хъски – България“, разказва "Труд".

Запалените по мъшер дисциплините признават, че разчитат колкото на себе си по трасето, толкова и на кучетата си. Четириногите са и шампиони по красота, смеят се собствениците им, които разказват, че хъскитата им печелят и международни киноложки изложби.

Красавците обаче успешно се справят и с работата, за която се родени, а именно тегленето. И докато у нас спортуването с работни кучета все още не е популярно, в държави като Унгария, Словакия, Франция и Австрия тези състезания са с традиции от години. Именно те организират международните надпревари, в които от няколко години се включва и българският отбор.

Именно в Унгария българи обраха и първите места. Нашите шампиони са Ивайло Петров с хъскито му Коди, младата надежда Тру със стопанката й Лилия Ангелова и Вук и Ивелин Тодоров. 

Следващото предизвикателство за тях е европейското първенство в Австрия.