Още по темата

Масова незаконна сеч за огрев се извършва системно от роми в Западния парк в София, показва репортаж на „Здравей, България“ по NOVA.

Роми нападнаха горски с брадви и мачете

Роми пребиха с камъни и колове двама горски

Унищожиха 180 дка гора край София

Според хората в квартала, ако порочната практика не се спре, съвсем скоро паркът ще заприлича на сечище.  Те са категорични, че са подавали многократно сигнали на телефон 112. Проблем се оказва фактът, че не може да се обясни къде точно се случва сечта в парка.

Всеки ден идват хора, които режат дървета, за да се отопляват или да ги продават. Бракониерите обяснили, че това не били отрязани дървета, а вече паднали и те просто ги събират.

Жителите на близките квартали апелират паркът бъде райониран, за да може,  когато има подаден сигнал да се обясни за кой точно район става дума.

Според хората Западният парк също така трябва да бъде охраняван. По данни на МВР от началото на годината са задържани 9 души и са написани 10 акта.

От Столична община обясниха, че са склонни на всякакви предложения и предприемат различни мерки за решаване на проблема. По думите им достъпът до парка с годините е ограничен и няма как патрули на полицията да влязат, защото има бетонни заграждения.

От общината обясниха още, че от началото на годината са задържани четири каруци. Отрязаните дървета са иззети, а наказанието е административна санкция от 1000 до 5000 лв.

Глобите обаче не се плащат, защото в повечето случаи хората, които режат дърветата, са под 18 години. Срещу двама души има образувано досъдебно производство.

От общината обясняват също така, че се правят проучвания за видеонаблюдение, но поставянето на камери било трудно за осъществяване.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram