Още по темата

Около 100 души се събраха на Националното шествие в подкрепа на децата с увреждания в България.

Присъстващите носят плакати, на които са изписали различни лозунги сред които „Внимание! МТСП ни изтребва“ и „Стоп на геноцида над деца с уреждания".

Вижте в галерията снимки от протеста.

Хората твърдят, че не са доволни от начина, по който се разпределят парите за децата с увреждания. Според тях той не трябва да зависи от процента на увреждане, „а да бъде компетентно“.

Тази седмица на заседание на Министерския съвет беше приет нов модел за подпомагане на децата с увреждания.

Според него семействата на деца с над 90 на сто увреждания ще получават по 930 лева месечно, като парите ще се плащат допълнително от останалите помощи.

Родителите сами ще имат право да преценят дали да наемат личен асистент, или да се грижат за децата си сами.

Именно решението сумата да се дава само за най-болните разгневи част от родителите. По-рано в студиото на „Здравей България“ майка на дете с увреждания се обърна към държавните институции с думите:

 „Аз не искам да ни принизяват до някакви просяци, които са застанали и чакат някой да им даде пари, както вчера ни предложиха. Тези деца са с увреждания, но растат. Много от децата са физически здрави. Но хората с увреждания не са само деца между 15 и 18 години с над 90% увреждане“, категорична е Валентина Христова.

„Г-н Борисов октомври месец 2009 г. пое ангажимент, че това ще се промени. 

Да, промени се – гаврата става още по-голяма, защото сега повтаряте навсякъде децата получават това и това. Той вече не е дете, ще си взема чантата и ще ви го оставя. Не ви заплашвам, защото детето ми е златно, а вие се редувайте да правите това, което правя аз 19 години”, каза една от майките на протеста. 

Междувременно днес от „БСП лява България” напуснаха пленарната зала, а причината - отхвърленото предложение в седмичната програма на НС да бъдат заложени законовите промени, предвиждащи увеличаване на помощите за деца с увреждания:

 „Тъй като отново се повтори, че работите в интерес на гражданите, хайде да видим как. Уважаеми колеги от ГЕРБ, казахте, че предложението ни за увеличаване на средствата за децата с увреждания е предизборно. Внесено е 15 октомври 2015 година, когато нямаше президентски избори. Казвате, че е популистко, защо тогава сте го подкрепили в Комисията по труда и социална политика?“, попита председателят на пленарната група Корнелия Нинова.