Още по темата

Майки на болни деца поискаха незабавно оставката на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ. На протест пред здравното министерство те заявиха, че Фонда не работи ефективно, щом им се налага сами да набират огромни средства, за да спасят децата си:

„Пилософ убиец на Фонд за лечение на деца!!!”, изписаха родителите на плакат, който издигнаха пред министерството.

Самият Пилософ е на поста от края на април, когато тогавашният шеф Павел Александров беше зрелищно арестуван заради обвинение в злоупотреби.

По-късно той беше пуснат под гаранция от 20 000 лева, а Пилософ започна да ръководи институцията.

NOVA съобщи, че през последните две седмици 5 от 17-те членовете на обществения съвет, който решава дали дадено дете да се лекува в чужбина или не, са подали оставки.

Родителите, които се събраха днес на протест обаче искат оставката и на ръководството:

„Да откажеш лечение на дете без абсолютно никакви аргументи!... И това дете за две седмици да е принудено да събира, и остава въпросът - какво става с парите на Фонда. Значи ние ще си решаваме проблемите с дарителски кампании, тогава парите на Фонда за какво отиват", попита една от майка на протеста.

Други родители обясниха пред БГНЕС, че според тях в институцията все още се извършват злоупотреби:

 „Ако във Фонда за лечение на деца в момента влезе – добронамерено и ефективно Инспекторатът на МЗ, ГДБОП, ако искате – абсолютно всичко ще лъсне”, добави друга протестираща.

По-късно през деня от Министерство на здравеопазването ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на протестиращите.