Още по темата

Полицаите в Хърватия, Унгария и България продължават да „бият като кучета” и унижават мигранти, опитващи се да влязат в ЕС.

Това обявиха от медицинската неправителствена организация „Лекари без граници”, която и преди е обръщала внимание на насилието, което български и други гранични власти употребяват спрямо мигранти.

Във видеото: Унгарският външен министър Петер Сиярто: ЕК подкрепя едно нещо - приема на нелегални имигранти

BBC: България се топи, но не иска имигранти

Мигранти се оплакаха от насилие и грабежи на българската граница

"От една година нашите лекари и медицински сестри чуват едно и също: повтарящи се истории за младежи, които са нападани, унижавани и бити като кучета само защото отчаяно искат да продължат пътя си", заяви в комюнике Стефан Моасен, ръководител на мисията на хуманитарната организация в Сърбия.

Той допълни, че сред пострадалите има и непълнолетни лица.

Статистиката на организацията гласи, че през първата половина на тази година 92% от децата и младежите, потърсили помощ в мобилните й диспансери, са били пострадали от хърватски, унгарски и български граничари.

Близо половината, 48%, се оплакват от насилие, упражнено над тях от български власти.

"Срамно е страни-членки на ЕС да използват умишлено насилие, за да попречат на тези деца и младежи да поискат убежище", заяви Моасен.

Насилието над търсещи убежище в Европа продължава въпреки сериозното намаляване на броя мигранти, преминаващи по т.нар. Балкански маршрут към Западна Европа.

Той беше фактически затворен през март 2016г., но и до онзи момент преминаващите през България бяха чувствително по-малко от тези по направлението Гърция-Македония-Сърбия.