29

Сърбия оставя българите в Босилеград бавно да измрат без адекватна медицинска помощ.  

Това заяви д-р Валентин Янев, един от българските лекари, които няколко часа бяха държани в полицейското управление в града в петък.

В Босилеград отбелязаха края на "българската фашистка окупация"

​Арестуваха трима български лекари в Босилеград заради безплатни прегледи

Янев и двама негови колеги от Първа градска болница се опитаха да осъществят безплатни прегледи на десетки българи и други жители на града и околността в Културно-информационния център в Босилеград.

До прегледи обаче не се стигна след като сръбските здравни власти, спомагани от полицията спряха инициативата. Причината – че прегледите са щели да се осъществят на необорудвано място.

Това бе сценарий, неписан от нас, но той се обърна срещу сценаристите си, обяви Янев, който бил ужасен от видяното.

По думите му „няма кой да се погрижи” за 9 000 наши сънародници в Босилеград, а това население е оставено без специализирана медицинска помощ в последните 20-30 години.

Акцията срещу българските медици в Босилеград
Акцията срещу българските медици в Босилеград Източник: БГНЕС

„И какво правят тези хора – някои се спасяват като заминават във вътрешността на Сърбия, други идват в България, трети остават там и измират”, коментира лекарят.

Идеята за прегледите била негова и на председателят на КИЦ Иван Николов.

По думите на Янев след своеобразния арест 50-60 души не са получили лекарска консултация.

„Бяхме обвинени, че не спазваме правилата. Но през регламентираната процедура се минава, когато лекари отидат да преглеждат болни за пари, а при нас всичко това бе безвъзмездно. Затова за нас спънките, на които се натъкнахме, бяха необясними. Нямахме документи, подписи и печати по тази официална процедура, но тя не важеше за нас”, смята лекарят, според който той и колегите му са били унизени.

Те били изведени пред всички и набутани в джипка, а полицията се опитала да иска лични документи и на хората, дошли да бъдат прегледани. Една жена обаче отказала и така дала пример за всички, допълни лекарят.

Културно-информационният център в Босилеград
Културно-информационният център в Босилеград Източник: БГНЕС

„Щом като Сърбия не е в състояние да осигури лекарски грижи на нашите сънародници, България трябва да вземе нещата в свои ръце”, предложи Янев.

Според него нашата държава може да осигури възможност за периодични прегледи на сънародниците ни в Сърбия в близък до границата град като Кюстендил.

Друга идея на Янев е България да осигури нужната техника на Здравния дом в Босилеград, както и възможности за специализация на тамошни лекари в наши бази.

„Ние като лекари не можем да се преборим със сръбската държава, това е въпрос на друго ниво, на съпричастност на България”, уточни Янев, който в Босилеград се сблъскал със случаи на лични драми, за които не иска да говори.

Арестът на нашите лекари за пореден път застрашава нашето население в Сърбия, което се топи поради липсата на здравеопазване и образование, както и заради трудното опазване на културната ни идентичност, смята Иван Николов.

Активистката Зденка Тодорова допълни, че още от времената на Югославия има двойни стандарти в здравната и фармацевтична помощ в Сърбия в зависимост от района. 

Организаторите нямат намерение да повторят акцията, защото резултатът би бил същия.