Още по темата

Комисията за защита на потребителите е установила неравноправни клаузи при 56 проверени дружества за бързи кредити, регистрирани към БНБ, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНР.

Събирач на бързи кредити: Ще получиш детето си в колет

Абсурд: Колекторски агенции търсят пари от умрели

Невидими лихви и такси: Взимаш 1500 лв., връщаш 6300 лв.

„Понякога става въпрос единствено за срокове за уведомяване. От тях обаче с 9 в момента сме в съда с колективни искове. Всички останали са предприели мерки за промяна на тези общи условия и ние осъществяваме последващ контрол дали това се спазва“, обясни председателят на КЗП.

Маргаритов коментира и европейския механизъм за отпадане на геоблокирането и двойните стандарти при пазаруването онлайн. Според него не трябва да има ограничения по географски признак.

Димитър Маргаритов
Димитър Маргаритов Източник: БГНЕС

„В този смисъл действащата наредба, според мен, сваля една много важна граница и показва много ясно, че не може да има каквито и да е било дискриминационни критерии по потребителски признак“ беше категоричен той.

„Например, отпаднаха всички възможни такси при плащане в онлайн пространството с дебитни и кредитни карти на територията на ЕС. Освен това националните контролни органи ще имат възможност да предприемат някои мерки, които са свързани с неспазването на правилата – да свалят онлайн съдържание, което противоречи на новите правила.

Той е категоричен, че  целият този пакет способства и за изравняването на правилата и възможността гражданите на ЕС да пазаруват свободно по тяхна преценка.

„Мисля, че това е по-голям пробив, отколкото планираните промени по отношение на двойните стандарти при храните“, посочи Маргаритов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.