Още по темата

„Отпадат количествените оценки за учениците между 1-ви и 4-ти клас“, заяви пред „Здравей България“ вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Тя конкретизира още, че новият закон налага между 1-ви и 4-ти клас да няма такъв тип оценки, а децата няма да повтарят:

„Количествените оценки не стимулират децата. Става с похвала и стимулиране. Трябва повече усилия да се положи“.

Тя обясни още, че самото дете разбира по-добре именно, когато бъде насърчено.

Кунева обаче поясни, че всичко трябва да става плавно, защото ще има проблем с учениците, които например са били трети клас и досега са получавали оценки. В четвърти обаче вече няма да имат:

„Затова ние мислим по вариант как с новия закон, който влиза за всички, но да е по-плавно“.

Вицепремиерът коментира още една широко дискутирана тема, че в България ваканциите на учениците са дълги, а това според различни анализатори води до забравяне на знанията от учениците. Именно по този въпрос е помислено, категорична е обаче Кунева защото било взето под внимание в новите учебни програми.

Според нея след ваканцията учениците няма да са в положение, в което са забравили всичко, преподадено им преди това, защото ще имат повече часове за преговор и повтаряне на стария материал:

„Аз като родител и вече много силно ангажирана професионално с образованието, съм за по-кратка ваканция. Но не за всички родители е така и не за всички учители“, коментира още вицепремиерът.

В защита на учителите, тя заяви, че една част от учителите смятат за бонус именно факта, че ваканцията е по-дълга.

Във връзка с тиражираната информация, че министерството работи за увеличение на учителските заплати с 10 процента, Кунева заяви, че „започват разговорите за бюджета. Ако това може да стане, ще се случи с новата бюджетна година“.

Именно темата за заплатите пък стана повод за широка дискусия и публични нападки, когато преди месеци самата Кунева обяви на срещата на учителите в „Арена Армеец“, че увеличение ще има. Малко по-късно дойде и от финансовото министерство, откъдето заявиха, че подобна тема не е обсъждана.

„На този учителски форум, ние казахме да, зад което аз твърдо стоя – че ние ще работим, за да се случи този колективен трудов договор“, коментира по темата Кунева.