Още по темата

"Няма да допусна хаос”. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева за ситуацията около новия ректор на Медицинския университет, чийто избор премиерът Бойко Борисов определи като скандален и непрозрачен. 

„Откакто съм министър, това е вторият път, за който казвам много сериозно, че няма да допусна хаос. Казах го по повод на учебниците, казах го по повод на училищното образование и видяхте, че годината стартира спокойно. Това е голямо предизвикателство, защото има много неясноти”, каза Кунева.

„Вчера сме чакали до вечерта документите, които искаме да проверим за правилността, по който е протекло събранието.

Такива документи не сме получили. Не ни ги дават, има съпротива”, обясни просветният министър. Става дума за Общото събрание, на което беше сменен досегашният ректор проф. Вихра Миланова с проф. Виктор Златков, който според медийни публикации е брат на бившата съпруга на премиера. Общото събрание бе закрито за журналистите, на него е имало полиция, която е изгонила шефа на Александровска болница. 

„За мен ситуацията такава, каквато е в момента, е

много губеща не само за висшето образование,

но и за високите стандарти, на които сме свикнали да отговарят нашите лекари”, добави Кунева.

Тя апелира и помоли всички да се въздържат от грозни думи. 

Скандалите около Медицинския университет започнаха преди седмица, когато бе публикуван одитният доклад на Министерството на образованието, който разкрива злоупотреби от страна на бившия вече ректор проф. Ваньо Митев. В доклада проф. Митев е упрекнат, че приема чуждестранни студенти без изпит по биология и химия, а само с матура. Установени са и сериозни разлики в заплатите - шофьорът на ректора получавал над 1800 лв., а заплатата на заместник-ректорите доста по-ниска. Скъпо излязла, според министерството, и колата за ректора - почти 180 хиляди лева. Командировките - също, но по думите на Митев си заслужавали - или за привличане на студенти, или за трупане на опит.

Разследват бивш ректор на Медицинския университет в София

Сезираха ДАНС заради Медицинския университет в София

Обвиненият в злоупотреба със служебно положение обаче заяви, че при напускането му в банковите сметки на учебното заведение е имало 100 млн. лв. „Персонална атака има срещу мене. Доста от високо трябва да е, за да стане това мълниеносно прокурорско разследване. Може и по-високо от министър да бъде”, заяви проф. Митев.