Едва 10% от лечебните заведения са пред фалит и кризата в случая не е толкова финансова, колкото управленска. Това коментира в „Здравей България” по NOVA заместник–здравният министър Бойко Пенков.

„Има 126 общински болници, има и 130 частни. Да сте видели частните да стачкуват, защото не им стигат парите? Всяка болница трябва да си прави много строго сметка на парите и да си прецизира разходите. Еднакво е заплащането и за едните, и за другите”, заяви Пенков. 

Властта успокои лекарските протести с 28 млн. лв

"Освен с 28 милиона лева, здравното министерство ще помогне на общините да преструктурират губещите болници", увери зам.-министърът.

Той е категоричен, че това са парите в България.

„С парите, които се отделят на човек на година – 679 лв. общо, се правят чудеса. Хората получават изключително добро здравеопазване за този ресурс, който имат”, заяви Пенков. 

Ананиев: Започваме проверки във всички държавни болници

Една от болниците с големи задължения е общинската в Гоце Делчев. Задълженията ѝ възлизат на 800-900 хил., а годишно през нея минават 7000 пациенти. 

Бойко Пенков
Бойко Пенков Източник: БГНЕС

„Изключително трудно се справяме с финансовите задължения, всяка година растат. Около 85% от приходите ни отиват за възнаграждения на персонала, които никак не са високи”, заяви директорката й пред NOVA.

В понеделник Здравното министерство отпуска близо 28,5 млн. лева на общинските болници в страната.

Решението беше обявено преди началото на обявения от болниците протест, като едно от исканията беше изплащане на целева субсидия от 30 млн. лева. Въпреки това, лекарите от много общини спряха работа за час и изразиха недоволството си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК