Още по темата

„Разбирам с изумление, че се прави жалък опит да бъда оклеветена. От тази сутрин се разпространява имейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на Генерален секретар на ООН. Въпросният „препратен имейл” е груба фалшификация, със съдържанието на която нямам нищо общо”.

Това написа Кристална Георгиева в личния си профил във „Фейсбук”. Тя призова „авторите на тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди”.

Служба за цифрова сигурност на Европейската комисия вече проверява случая. Към момента те могат да потвърдят, че този имейл не е изпратен от сървърите на комисията, а от сайт за разпращане на файшиви мейли, регистриран в Чехия - emkei.cz. обясниха за NOVA от  пресслужбата на Европейската комисия.

Според тях става въпрос за зложелател, който се опитва да се представи за друго лице, за да злепостави вицепрезидента Георгиева. Неотдавна този сайт е бил използван и за атака срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Следващите стъпки, които Служба за цифрова сигурност на ЕК ще предприеме, ще са да се свърже със собствениците на сайта, за да провери дали те имат някаква информация, който да позволи да се идентифицира лицето, който е изпратило фалшивия имейл. Те ще се обърнат и към Google за повече информация за акаунта в тяхната поща, който също се споменава във фалшивата кореспонденцията.

Въпросният препратен имейл се изпраща от пощенски адрес, завършващ с @ec.europa.eu, което е идентично с адреса на сайта на Европейска комисия - ec.europa.eu.

В него са посочени 36 опорни точни за оклеветяването на Ирина Бокова в социалните мрежи.

„В приложен файл Ви изпращам насоки за коментари в социалните мрежи по темата – избор на генерален секретар на ООН. Както знаете, г-жа К.Г. следи отблизо надпреварата за наследник на Бан Ки-мун и насоките са съгласувани с нея. Независимо от формалната номинация на официален български кандидат, тя счита, че има потенциал и възможности за тази позиция”, гласи текстът на имейла.

„В приложение ще намерите текстове за възможни постове под статии в електронни сайтове и в социалните мрежи (самостоятелни, с линк към подходяща статия или като и коментари под чужди постове), свързани с протичащата в момента процедура за избор в ООН. Разчитаме да ги публикувате в групи с политическа или друга насоченост във Фейсбук, както и да ги адаптирате и разпространявате и в други социални мрежи, съобразно спецификата им – Тwitter, Instagram, My Space, LinkedIn и т.н. Отчитането на постовете Ви ще бъде извършвано от специално наета за целта фирма, въз основа на което ще бъде извършвано и заплащането на Вашите услуги”.

След това са изредени 36 примера за възможни клевети насочени срещу Ирина Бокова.