Още по темата

Контраблокадата на границата с Гърция беше прекратена, но не е ясно дали няма да започне отново, информира Нова ТВ. От вчера следобед на граничен пункт „Кулата” вече свободно преминават камиони и леки автомобили.

Новината за вдигане на контраблокадата дойде от Бургас, съобщена от транспортния министър Ивайло Московски.

„Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата.

Хората бедстват жестоко

и на първо място трябва да бъдем хора и да не допускаме да има припаднали. Това трябва да приключи”, заяви в неделя Московски.

Минути след призива на министъра, българските превозвачи вдигнаха контраблокадата. От гръцка страна също беше отворено и камионите потеглиха.

Вдигането на българската блокада обаче не означава край с гръцката.

Вероятно временно на границата ще има хора, които да следят дали ще се спазва пропускателния режим и да се пропускат камионите по-начесто от предвиденото.

Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с протестиращите фермери.

На ГКПП-Кулата все още е тежко положението с изтеглянето на тежкотоварните автомобили, вчера там колоната беше около 40 км.

На ГКПП Илинден и Капитан Петко войвода също има известни затруднения, но през другите пунктове се преминава нормално. Това заяви пред БНР Йордан Абаджиев от Съюза на международните превозвачи.

„Ще трябва още малко време, за да се изтеглят камионите от ГКПП-Кулата, стига и днес гърците да не блокират границата. От страна на българските превозвачи не предвиждаме блокиране на границата засега. Гръцките фермери се очаква до 10-15 дни да излязат на полето да работят, така че се надяваме блокадите да паднат”, допълни Абаджиев.

Ние като браншова организация ще подаваме искове, а и всеки превозвач индивидуално ще може да си подава иск.

От днес ги призоваваме да подават информация кой какви загуби е претърпял”, каза още Абаджиев.