Още по темата

Третото поредно издание на конкурсът „Екообщина“ стартира с две нови категории „Устойчиво управление на публичните пространства“ и „Спорт и гражданско общество“.

Събитието има за цел да открие и отличи добрите практики на местно ниво в ключови области, които представляват стълбовете на едно устойчиво градско развитие.

До момента кандидати се надпреварваха в категориите: „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Устойчива мобилност“, „Енергийна ефективност на сградите“

През 2018 г. те се допълват от категорията „Устойчиво управление на публичните пространства“, която отличава политиките на общините в България по отношение на развитието на публичните пространства. Друг нов момент в провеждането на конкурса през 2018 г. е създаването на категория, „Спорт и гражданско общество“.

В категориите на конкурс са поканени да участват всички общини в България, а в новата категория „Спорт и гражданско общество“, могат да участват всички граждани и неправителствени организации. В хода на инициативата ще бъдат проведени семинари по темите на петте категории, на които френски експерти ще представят опита на общините във Франция. Първият семинар на тема „Устойчиво управление на водите” ще се проведе на 17 април 2018 г., а този „Устойчиво управление на отпадъците” ще бъде на 24 април 2018 г.

Общините-кандидати ще се борят за наградите „Екообщина 2018“ и тридневно учебно посещение във Франция за двама представители на общината лауреат. Както и при миналите издания, във всяка категория ще има по двама победители – един от малка и един от голяма община. Според графика на дейностите общините ще могат да присъстват на семинарите и ще подават кандидатурите си до 31 юли 2018 г. Всяка една от общините може да кандидатства и в петте категории. Окончателното решение на журито ще бъде обявено на официалната церемония по награждаването на победителите, която ще се проведе през октомври 2018 г.

Повече информация на конкурса може да намерите тук. Следете всички новини за инициативата на „Фейсбук“ страницата на „Екообщина“.