Още по темата

България отделя най-много средства на глава на населението за "обществен ред и сигурност" от страните в ЕС. Едновременно с това фактическата големина на разходите - 173 евро на човек - ни отрежда последно място в съюза.

Това показват последните данни на Евростат, които се отнасят до 2015 година.

Бъчварова: В България няма достатъчно полицаи

Валентин Радев: Леко не разбирам за какво протестират полицаите

Други статистики от същата година сочеха, че България е на 8-мо място в света по брой полицаи на глава от населението. 

Тогава за сектора "обществен ред и сигурност" у нас са похарчени 2,4 млрд лева или 2,8% от БВП. Общо 28-те страни в ЕС отделят 1,8% от БВП за този ресор.

Най-голям дял от тези разходи у нас са отишли за полицията - 1,4 млрд лева.

Около 300 млн. лева или 0,3% от БВП са били отделени за пожарната, 594 млн. лева за съдилищата и около 150 млн. за поддръжката на затворите. Между 9 и 10 млн. лева е било финансирането за научна дейност в сферата на вътрешната сигурност.

Разходите ни за отбрана през 2015г. са били двойно по-малки от тези за обществения ред - около 1,4% от БВП. Приблизително такъв е средният процент при страните от ЕС.  

В целия Евросъюз отделяните средства за полицията и другите аспекти на вътрешния ред са далеч по-големи от тези за "отдих, култура и религия" (1% от БВП) или опазване на околната среда (0,8%), сочи още статистиката за 2015 година.

За с.г. средно разходите за "обществен ред и безопасност" възлизат на 507 евро на жител на ЕС. 

Най-високи са те в Люксембург (899 евро на човек) и Великобритания (792 евро), а най-ниски у нас (173 евро), в Румъния (183 евро) и Литва (204 евро).

Изброените страни обаче имат далеч по-голям брутен вътрешен продукт от нашия и това е причината да сме първи по средства за вътрешен ред на глава от населението.  

През последните една от темите на фокус у нас са исканията на полицаи и пожарникари за увеличаване на заплатите им и повече инвестиции в обновяването на материалната база на тяхно предположения.

Недоволството на униформените доведе до национален протест миналия месец и по-малки регионални такива. Увеличение на заплатите им най-вероятно ще има от следващата година.