Още по темата

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания (ИССС) на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година.

Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, директорът на ИССС на КНСБ Любен Томев и експертът Виолета Иванова.

Парите са необходими, за да се удовлетворяват основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

Кой взима заплата от 3500 лв. у нас

Можете ли да си позволите да имате деца в България

Неудобната истина за доходите в България

Издръжката на живот на четиричленното домакинство е 2325 лв. Ако работната заплата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1 163 лв. за всеки от двамата родители (бруто 1489 лв.). За декември нетният размер на средната работна заплата е 876 лв., което означава, че изостава с около 25% от необходимите средни стойности за издръжка, посочиха от КНСБ.

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Необходимите средства за издръжка на живота на четиричленно домакинство в София са 3023, 64 лв,

средно на човек от този тип домакинство са необходими 755,91 лв., което надхвърля средните за страната стойности с 30%.

За всеки от двамата родители в семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лв., за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.