Още по темата

Най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп ПРОМЯНАТА, която се осъществява за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България, спечели за втора поредна година приза за най-устойчива дартиелска програма.

Конкурсът на Български дарителски форум (БДФ) отличава компании и каузи, които устойчиво и прозрачно подкрепят значими за обществото инициативи и каузи.

Акцентът тази година бе върху проекти, свързани с образование.

Президентът Румен Радев, който бе домакин на връчването на наградите, отличи с Почетна грамота на Президента на Републиката образователната програма на Българския дарителски форум „Научи се да даряваш“ за принос в развитието на културата за дарителство сред младите хора в България. Програмата е насочена към учениците от 1 до 12 клас, като има за цел да ги запознае и приобщи към принципите на дарителството и доброволчеството.

"Дарителството е ценност, която младите хора трябва да следват, защото то е и критерий за цивилизоваността на едно общество.

Дарителството е спойка между различните социални слоеве и израз на надежда за бъдещето и просперитета на една нация", заяви президентът.

Ето и победителите в различните категории:

В категорията „Най-голям обем финансови дарения” печели Дънди Прешъс Металс Челопеч  (с дарени 1 337 874 лв). Статуетката  „Най-голям обем нефинансови дарения” бе за  TELUS International Europe (147 970 лв., дарени в стоки и материали).

Призът „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” за втора поредна година е за е SAP Labs България –  378 служители имат 11 217  часа реализирана доброволческа дейност в работното време и са доброволствали до 15 дни годишно. В категорията „Най-щедър дарител” спечели TELUS International Europe с дарени 2% от печалбата преди облагане.

Качествените награди на конкурса са за AVON  с програмата „От любов към живота –  AVON срещу рака на гърдата, която спечели гласовете на журито в категорията „Най-добра дарителска програма”.

Филип Морис България печели в категорията „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“  с  програмата „Забавно лято, Грижовна есен“.

Наградата “Най-сполучливо партньорство”  отличава партньорствата между компании, НПО, публични институции или медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществени каузи и се връчва след гласуване на членовете на БДФ. Тази година спечели партньорството между Фондация Работилница за граждански инициативи и Еврофутбол – за програма „Спортни таланти“.

БДФ, вече традиционно, отдава признание и на личност, допринесла за развитието на дарителството в България. Тази година Управителният съвет на БДФ реши наградата да бъде връчена на финансиста Светослав Божилов, основател на фондация „Комунитас” – за  подпомагане на деца в неравностойно положение и надарени ученици чрез Програмата „1000 стипендии”, за създаването и утвърждаването на Портал „Култура“, подкрепата за вестник „Култура“ и списание „Християнство и култура“ и за издателската дейност на фондацията. В своята над 10 годишна история фондация „Комунитас” е инвестирала в социални, образователни и културни проекти и в подкрепа на християнски църкви в България над 30 милиона лева.