Още по темата

Изпълнителната комисия на ГЕРБ свали политическото си доверие от кмета на столичния район "Младост" д-р Цвета Авджиева и призова за нейната оставка, а часове по-късно това стана факт.

Причината е липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоково пространство на блокове с номера 19, 20 и 21 в квартал "Младост 1". Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Решението е взето, след като кметът на София Йорданка

Фандъкова е запознала премиера

и председател на ГЕРБ Бойко Борисов с всички факти, свързани със случая.

"Правителството, Столична община и ГЕРБ като партия са направили толкова много за "Младост". От една спалня, която беше преди 10-15 години, в момента е един от най-хубавите квартали. Като се започне от прекарването на Южната дъга, бизнес центъра, метрото, санираните училища и детски градини, трилентовите булеварди… Той стана един от най-хубавите квартали", коментира днес Борисов като посочи, че последните събития са създали възможност някой да се възползва, за да говори за влошено качество на живот.

"Толкова паркове се направиха в София

– не го заслужаваме и който го е допуснал, да си понесе още днес отговорността. Ще направим така, че с президентските избори да се проведат частични избори за кмет на район "Младост", каза премиерът. 

Ръководството на ГЕРБ смята, че има действия от страна на кмета на "Младост", които са недопустими и следва Цвета Авджиева да поеме отговорност за решенията си "в името на развитието на района и спокойствието на жителите му".

По заповед на кмета на София в момента тече пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му през 2003 г. насам и строителството е спряно.

В началото на миналата седмица на среща с граждани от "Младост 1" Фандъкова е поела личен ангажимент да се намери трайно решение за запазване на детската площадка и зеленото пространство при бл. 19, 20 и 21.

По заповед на кмета главният архитект на София ще направи проверка и доклад за всички случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на район "Младост".

"Подробните устройствени планове на "Младост", в съответствие с общия план, предвиждат поголовно застрояване на голяма част от зелените площи в района, отнемане на много паркинги и детски площадки за строежи”, обяви междувременно във "Фейсбук" общинският съветник от коалиция “Сердика” Войслав Тодоров.

Той публикува карти, които показват предвидени за застрояване десетки места в междублоковите пространства.

Жителите на района искат мораториум върху строителството, докато не се гарантира запазването на зелените площи чрез промяна на устройствените планове и днес готвят протест пред общината.