Още по темата

„На всичката болка толкова народ дойде да ни подкрепи и единственият въпрос беше, защо трябваше да се стигне до тук?” Това каза пред NOVA Райна, майката на починалия преди 5 години в Катуница Павел.

Ваня, леля на Ангел, който беше прегазен от хора на Кирил Рашков, по-известен като цар на ромите, пък откровено съжалява, че не е имало линч над фамилия Рашкови.

„Виждате, след като нещата останаха в ръцете на властимащите абсолютно нищо не се случи”, посочи тя.

„Подкрепата, която видях от цяла България, това нещо ме задържа нормален човек”, пък заяви Атанас, бащата на Ангел.

Цар Киро излиза от затвора, Катуница не го иска

Осъдиха Кирил Рашков за укриване на данъци

Безредици по време на протестите за Катуница в страната

На 24 септември футболни агитки влязоха в Катуница и единствено полицията спаси фамилията Рашкови от линч. Тогава също предстояха избори, не само президентски, но и местни.

„Катуница беше рана, която някой много лошо разчопли. Аз реших да се върна в Катуница пет години след събитията. А изводът ми е, че времето не лекува. За мен Катуница продължава да бъде още по-силно нашето евентуално бъдеще”, заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът Миролюба Бенатова.

Според нея човешките емоции не трябва да бъдат съдени, а да бъдат разбирани.

„В самата Катуница проблемът не е етнически. Проблемът е един местен феодал и опитът на някои от хората да се противопоставят на начина, по който той придобива имоти”, добавя тя.

И припомня фактите около кървавата нощ на 23 септември, в която Ангел е сгазен от хора на Кирил Рашков, а Павел умира от сърдечна недостатъчност, след като става свидетел на убийството.

„Има много места в България, които създават усещане за несправедливост. За съжаление, в предизборен период тези усещания могат да бъдат активирани, болката да бъде натисната и нещата да се случват”, предупреди Бенатова.