Още по темата

Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са тези, които се радват на най-голямо одобрение сред обществото, съответно с 42% и по 36% за второто и третото място, става ясно от социологическо проучване на изследователски център „Тренд” по поръчка на вестник „24 часа“.

Изследване: Българинът не вярва на богатите и иска държавата да му дава работа

10 г. в ЕС - еврооптимисти сме, искаме в Еврозоната

Доверие в институциите

Положителните оценки за президента (63%) и омбудсмана (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българите (51%) одобряват работата й.

Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

От всички членове на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%)

В дъното на тази класация са Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа, коментират експертите от „Тренд”.

В таблицата умишлено не фигурира оценка за работата на транспортния министър Ивайло Московски, тъй като по време на изследването се случи трагичният инцидент със смъртта на сина му, който може да се е отразил върху обществените нагласи.

Истанбулската конвенция

Едва 16% от всички български граждани подкрепят приемането на документа, а 46% са против. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което показва, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права.

Борисов: Референдум за гей браковете? Всички знаем отговора

Президентът: Не трябва да ратифицираме Истанбулската конвенция

Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа.

Източник: GettyImages/Guliver

Проучването обаче е приключило преди премиерът да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията.

Въпреки че Истанбулската конвенция е една от водещите теми в политическия и обществен живот в последния месец, едва половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично, най-запознати са хората с висше образование.

Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около конвенцията. Тя предизвиква най-голям интерес у висшистите и най-малък – у хората на възраст между 18 и 29 години.

Електоралните нагласи

ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина в подкрепата от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%).  Разликите с предишните проучвания са в рамките на статистическата грешка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.