Още по темата

След опита за преврат официална Анкара обвини ислямския духовник Фетхуллах Гюлен - бивш съратник и днешен враг на турския президент. 

Оказва се, че в края на 90-те години Гюлен е развивал дейност и в България. Един свидетел на тази дейност разказа спомените си пред NOVA

„Те не ни даваха да имаме собствено мнение”, спомня си Ердинч, който е възпитаник на СОДУ Момчилград от 1997 до 2001 г, а сега е служител в голяма международна компания.

„Много бой сме изяли от тях. Дори на шега, по едно време бяхме започнали да се шегуваме – моят чехъл е 42 номер, твоят кой номер е? До такава степен ни се отличаваха подметките на ръцете”, разказва Ердинч. По-малките провинения се наказвали с глад.

Ердинч искал да учи ислям, вместо това му преподавали за живота на Фетхуллах Гюлен.

Еврокомисар: Турция няма да влезе в ЕС с Ердоган

Турция обвини Гюлен, иска 1900 г. затвор

Гюлен: Ще се върна в Турция, ако съм виновен

„Те избираха послушните. Избраните ученици биваха много често канени на вечеря в т. нар. квартири на техните батковци”, посочва Ердинч. Там имало хубава храна, музика и други забавления.

„Единственото нещо, което те изискват от теб е след време все още да си привързан към тях, но вече, когато си на определена позиция, да споделящ част от своите доходи и да се подчиняваш на техните цели”, допълва Ердинч.

Междувременно вече е ясно ясно, че Ердоган се страхува от Гюлен. Турските власти обясняват именно с него масовото погазване на човешки права в южната ни съседка днес. Пак той стана причина за допълнително обтягане на отношенията между Турция и Америка, където Гюлен се крие.