Още по темата

Темата за веганството отново е на дневен ред, след като в Италия вече имаше няколко случая на деца, постъпили в тежко състояние в болница, след като са спазвали този хранителен режим, наложен от родителите им. Единия от случаите е толкова фрапиращ, че детето е отнето от родителите.

Проф. Стефка Петрова от Националния център за обществено здраве и анализи влезе в спор по темата с веганското семейство на Петър Енчев в студиото на „Здравей, България“ по NOVA.

Енчев споделя, че семейството не консумира никакви животински продукти, а 2-годишният му син никога не е спиран да опита, ако иска, но: „Ако изобщо се реши да опита той плюе рибата или кашкавала, защото е свикнал с друг хранителен режим. Не мисля, че сме направили избор вместо детето, защото не го ограничаваме да опитва. Няма как обаче да му предлагаме нещо, което ние самите не консумираме“, смята той.

Професор Петрова обаче е категорична:

Вие сте решили предварително вместо него.

Захранването по време на кърмаческия период и храненето през първите т.нар. 1000 дни до навършване на детето на 2 годинки, определя действително модела на хранене на детето в много голяма степен“.

Тя разкрива, че този хранителен режим крие много рискове за едно дете и подчертава, че всички лекари препоръчват  още от първите дни на захранването  да има голямо разнообразие от храни, за да може детето да свикне с всички видове храни. „Не е случайно, че детето ви отхвърля животинските продукти, то не е захранено по този начин“, обърна се тя към младото семейство.

Малкото дете няма организма на възрастните, малкото дете не означава малък възрастен,

то има съвсем различни потребности. Не случайно дечицата в Италия са стигнали до това състояние, родителите им не са били информирани какви са рисковете.

Растителната храна обикновено е с малка хранителна плътност, което означава, че в голям обем съдържат по-малко количество енергия, витамини, белтък, т.е. родителят трябва да знае този риск, когато решава да подложи детето си на веганство. Затова в света няма нито една педиатрична организация, която да препоръчва веганството за малки деца“, казва още проф. Петрова.

Тя заяви още:

Не можем категорично и дефинитивно да кажем, че веганството е здравословно хранене.

Ако човек не консумира животински продукти, не означава, че се храни здравословно“.

Целия разговор гледайте във видеото горе.

Отказът от консумация на месо и животински продукти става все по-популярен в световен мащаб. В България вече също има много вегани. Наскоро те направиха и много коментирана впоследствие демонстрация в центъра на София, като се опаковаха в тарелки за месо и се заляха с изкуствена кръв. Припомнете си повече във видеото: