0

Д вама млади актриси посвещават своя талант на каузата да даряват смях на децата в болничните отделния в страната.

Те са открили по-силна светлина от тази на прожекторите в театъра- светлината в очите на децата.

Двама когнитивни психолози и преподаватели са убедени са, че възможността за общуване и себеизразяване е важно право на всеки човек.

Те поемат предизвикателството да дадат възможност на децата с тежки физически увреждания да учат, да говорят чрез синтезирана реч и да изразяват сами това, което мислят и чувстват - като ги обучат да използват компютър само с помощта на устройство за насочване и задържане на погледа.

В едно младо семейство се ражда момиченце със синдром на Даун.

Това лично предизвикателство за тях се превръща в повод да се сближат още повече и им открива тяхната мисия: да запознаят и информират обществото за Синдрома на Даун.

Лекарите ги съветват да изоставят детето си, но те правят точно обратното, като чрез серия от видео клипове показват приключенията и етапите, през които преминава тяхното семейство, за да могат да помогнат и на други семейства като тях и да видят, че живота може да е щастлив.

Двама млади доктори и преподаватели в СУ “Климент Охридски” избират да се занимават с наука, вдъхновени от богатия ѝ и магичен свят още като деца.

Щастливи с избора си и възможностите за развитие, който той им е дал, те решават да превърнат в своя кауза да предадат любовта си към науката на децата и младежите в България и да им помогнат да се запознаят с нейните чудеса.

Две жизнени и винаги усмихнати докторантки по кинезитерапия и адаптирани ски се обединяват от вярата си, че всяко дете има право на целогодишен достъп до игри и спорт сред приятели.

Те знаят, че спортът прави децата по-щастливи, по-смели, по-здрави и по-уверени в себе си. Ето защо мечтаят и работят за това да направят спорта достъпен и за децата с увреждания у нас.

Пет вдъхновяващи екипа, пет вълнуващи проекта на хора, българи, с непримирим дух и желание да помогнат на обществото да се развива, приема и живее по-добре в рамките на страната ни.

Те са тазгодишните полуфиналисти в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA ПРОМЯНАТА!.

Те преминаха през тримесечна интензивна обучителна програма за социални предприемачи, наречена Акселератор, в която научиха ценни и полезни съвети как да развият своите идеи.

Те бяха избрани сред общо 18 проекта, които участваха в Акселератора. Пораснали, със свежи идеи и сили днес те навлизат в новия етап на селекция в конкурса ПРОМЯНАТА.

От 10 до 30 ноември можете да подкрепите Вашия фаворит сред петте проекта. Станете част от ПРОМЯНАТА! Изберете проекта, който според Вас има най-голям потенциал да промени живота на децата в България! Гласувайте за своя Герой на ПРОМЯНАТА на nova.bg/promyanata

Запознайте се с тях и с пътя, който са изминали, за да застанат днес пред Вас:

Силвена Христова, Красимир Ламбов
Силвена Христова, Красимир Ламбов

Проект “Живот със Синдром на Даун”

Силвена Христова, Красимир Ламбов и двете им деца Крис и Микаела предлагат да надникнете в живота им чрез видео влогове, като разкрият приключенията и предизвикателствата на едно младо семейство в България с дете със Синдром на Даун.

Чрез видео клиповете и проектите им, те искат да променят нагласите и мисленето на хората, да покажат, че въпреки диагнозата, хората със синдром на Даун са щастливи и имат място в обществото

- Какви деца бяхте?

- Силвена: Аз бях изключително послушна, много отговорна, много изпълнителна като дете - абсолютно всичко, което родителите ми кажеха, съм го изпълнявала!

- Красимир: Аз бях едно свободно дете, което много се забавляваше, много си играеше, щурееше… но бях послушен!

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Красимир: Щеше да е едно забавно и щуро дете - защото такива са Крис и Микаела!

- Силвена: Но и дете, което би имало един шанс за развитие, една много голяма възможност, едно ново начало с неограничени възможности…

- Красимир: … и с големи цели!

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Силвена: Определено порасна!

- Красимир: Ако когато дойде, беше бебе, сега определено е на няколко години!

Проект ParaKids

Бояна Коцева и Даниела Садикова
Бояна Коцева и Даниела Садикова

Бояна Коцева и Даниела Садикова ще създадат първия български център, предлагащ специализирани услуги и разнообразна екипировка за адаптиран спорт за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и надмнормено тегло. Децата ще имат целогодишен достъп до активно движение, социализация и отдих сред природата.

- Какви бяхте като деца?

- Даниела: Весело и палаво дете!

- Бояна: Палаво и щастливо дете! Прекарвах много време на открито, играех много навън!

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Бояна: Весело и игриво, обичащо природата!

- Даниела: Като нас! Спортуващо, със сигурност!

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Даниела: О, да, порасна и стана по-весело и по-здраво, със сигурност.

- Бояна: И по отговорно! Постави си цели, които да следва.

- Даниела: Направо е тийнейджър вече!

- Бояна: Начерта си път, по който да върви!

Сдружение “Метаморфози”

Янита Кирова и Ива Лапатова
Янита Кирова и Ива Лапатова

Янита Кирова и Ива Лапатова са медицински клоуни и мимове. Чрез своята „Смешна лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ те целят да интегрират медицински клоуни в детските отделения в страната, които да повишават тонуса на децата, да създават една по-близка до тях среда, да премахват емоционалния стрес и бариерата между лекарския екип и малките пациенти.

- Какви бяхте като деца?

- Янита: Аз бях много амбициозна и сдухана! Още от 4 годишна възраст бях вкарана в залата за художествена гимнастика и от малка съм затворена там. И като започнах училище режимът беше от училище - в залата, от залата - в училище. Така че бях сдухана и с една вежда и без много приятели!

- Ива: Аз бях щастлива, луда! Аз съм от Разград и забелязах, че в малкия град детството е доста по-различно отколкото в големия, така че имах едно много спокойно и забавно детство.

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Янита: Много цветно, много весело и много шантаво дете!

- Ива: Нямаше да е с една вежда, щеше да е много комуникативно дете!

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Янита: Според мен нашето дете се разви страшно много, но не мога да кажа колко в цифри.

Фондация “Асист - помагащи технологии”

Евгения Христова и Морис Гринберг
Евгения Христова и Морис Гринберг

Евгения Христова и Морис Гринберг от Фондация "Асист" работят за създаване на учебен център, в който деца с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си (деца с ДЦП, невромускулни заболявания и други), да могат да бъдат обучавани чрез помагащи технологии за контрол на компютър с поглед. В центъра също така ще се предлагат консултации и курсове за специалисти и родители.

- Какви бяхте като деца?

- Евгения: Аз бях прекалено послушно дете, мечтата на всеки родител!

- Морис: И аз бях такъв! Когато бях в 7 клас, една моя учителка смяташе, съм прекалено сериозен и разбран за възрастта си…

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Евгения: Много умен, но и малко непослушен тийнейджър със зелена коса!

- Морис: Усмихнато и щастливо дете, но е бунтар.

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Морис: Със сигурност много се разви! От един наивен младеж със зелена коса стана доста по-прагматичен младеж!

- Евгения: Който вече наистина е здраво стъпил на земята!

Географ БГ

Евгения Сарафова и Димитър Желев
Евгения Сарафова и Димитър Желев

Мисията на Евгения Сарафова, Димитър Желев и останалата част от екипа на Географ БГ е да популяризира науката сред ученици, студенти и всички любознателни хора. Дейността обхваща поддържането на най-популярния географски сайт в България geograf.bg, провеждане на учебни занятия в Центъра за знания, организирането на Българския географски фестивал и много други.

- Какви бяхте като деца?

- Евгения: Много послушно дете!

- Димитър: От позицията на зрял човек мога да заявя сега, че съм бил щастливо дете. Определено бях любопитен към всичко – интересувах се от новините, от разговорите на възрастните за политика, спорт, икономика... Честно да си призная понякога се хващам, че може би, още съм дете в някои отношения – продължавам по детски да мечтая за приключения и да вярвам, че доброто винаги побеждава.

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Евгения: Облечено в много шарени дрехи и усмихнато!

- Димитър: Щеше да е любознателно и дружелюбно настроено към света. Щеше да знае, че доброто задължително трябва да победи

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Евгения: Да, вече влече в пубертета, а преди това беше в яслата!

- Димитър: Да, то порасна и ние с него. Готови сме да минем в по-горния клас!

Трите проекта, събрали най-много гласове от публиката, ще бъдат финалистите в ПРОМЯНАТА за 2016/2017 година.

На 5-ти декември те ще бъдат поканени на среща с Жури, което включва представители на Н"ова Броудкастинг Груп" и фондация Reach for Change.

В допълнение, тримата кандидати ще представят проектите си и пред детско жури. Двете журита ще вземат окончателно решение за абсолютния победител в конкурса ПРОМЯНАТА.

Победителят ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 30 000 лв., а всеки от другите двамата финалисти - по 15 000 лв.

Допълнително тримата финалисти стават част от Инкубатора на ПРОМЯНАТА за период от една година, в рамките на който ще получат обучения, консултации от бизнес ментори, достъп до международната мрежа от социални предприемачи, подпомагани от Reach for Change, и медийна подкрепа, благодарение на "Нова Броудкастинг Груп".

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бум на пострадали от кърлежи

Бум на пострадали от кърлежи

България Преди 1 час

Очаква се втори бум на кърлежи

Защо станахме по-чувствителни към магнитните бури

Защо станахме по-чувствителни към магнитните бури

България Преди 1 час

Колко силни магнитни бури ще има през юли

Мъж загина при  катастрофа с автобус на АМ "Хемус"

Мъж загина при катастрофа с автобус на АМ "Хемус"

България Преди 13 часа

В болница са 36-годишната му съпруга и 10-годишното им момче

Тити Папазов

Тити Папазов дава пари на всеки, който го заснеме в нарушение на пътя

България Преди 13 часа

Аз имам слабост и това е управлението на автомобила, посочи баскетболният треньор и акционер на ПФК "Левски"

Блокирани пътища заради протест край Русе

Блокирани пътища заради протест край Русе

България Преди 13 часа

Жители изразиха недоволството си срещу лошия път, който не е ремонтиран от около 30 години

Камоли, Италия

Ето най-хубавите плажове в Европа

Любопитно Преди 16 часа

След разхлабването на мерките повечето плажове вече са отворени и очакват да приемат отново гости

Новото Start меню в Windows 10

Microsoft представи новото Start меню за Windows 10

Технологии Преди 17 часа

Дизайнът му вече ще може да се съобразява по-добре с избраната тема на интерфейса

Служителка от шивашки цех в Русе е заразена с COVID-19

Служителка от шивашки цех в Русе е заразена с COVID-19

Теми в развитие Преди 17 часа

Жената имала от четири дни оплаквания

Русия и опозицията в Турция коментират "Света София"

Русия и опозицията в Турция коментират "Света София"

Свят Преди 17 часа

Русия очаква балансирано решение за "Света София". А опозиционната НРП в Турция няма да възрази музеят да бъде трансформиран в джамия

Парис Джаксън

Парис Джаксън: Била съм с повече жени, отколкото мъже

Любопитно Преди 18 часа

Дъщерята на Майкъл Джаксън пусна документална поредица във Facebook Watch, чрез която феновете й могат да надникнат в личния й живот

<p>Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика&nbsp;</p>

Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика за "недопустими методи на тренировка"

България Преди 18 часа

Неназована гимнастичка се оплакала от Илиана Динева, президентът Илиана Раева защити треньорките

<p>Радев коментира чатовете, от &quot;Дондуков&quot; 1 отговориха&nbsp;&nbsp;</p>

Президентът Румен Радев на поход в Рила

България Преди 19 часа

Той посети спортната база „Белмекен” и, въпреки дъжда, тръгна към връх Зъбчето

Мохамед Ахмад Абдулкадер

Майката на обвинения в тероризъм: Снимките са само поза

България Преди 21 часа

Майката си спомня целия ужас от войната и споделя, че Мохамед и много от сирийските деца са носели бронежилетки, не за да участват във военните действия, а за да бъдат спасени от евентуални изстрели и бомбардировки

Кола на стълбите на поликлиника в Благоевград

Кола на стълбите на поликлиника в Благоевград

България Преди 21 часа

Куриозният инцидент стана към 23.20 ч. снощи

Снимка: Архив

Премиерът Бойко Борисов при Силите за специални операции в Пловдив

България Преди 21 часа

На тържествената церемония присъстваха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на командването на Специалните сили на САЩ в Европа