0

Д вама млади актриси посвещават своя талант на каузата да даряват смях на децата в болничните отделния в страната.

Те са открили по-силна светлина от тази на прожекторите в театъра- светлината в очите на децата.

Двама когнитивни психолози и преподаватели са убедени са, че възможността за общуване и себеизразяване е важно право на всеки човек.

Те поемат предизвикателството да дадат възможност на децата с тежки физически увреждания да учат, да говорят чрез синтезирана реч и да изразяват сами това, което мислят и чувстват - като ги обучат да използват компютър само с помощта на устройство за насочване и задържане на погледа.

В едно младо семейство се ражда момиченце със синдром на Даун.

Това лично предизвикателство за тях се превръща в повод да се сближат още повече и им открива тяхната мисия: да запознаят и информират обществото за Синдрома на Даун.

Лекарите ги съветват да изоставят детето си, но те правят точно обратното, като чрез серия от видео клипове показват приключенията и етапите, през които преминава тяхното семейство, за да могат да помогнат и на други семейства като тях и да видят, че живота може да е щастлив.

Двама млади доктори и преподаватели в СУ “Климент Охридски” избират да се занимават с наука, вдъхновени от богатия ѝ и магичен свят още като деца.

Щастливи с избора си и възможностите за развитие, който той им е дал, те решават да превърнат в своя кауза да предадат любовта си към науката на децата и младежите в България и да им помогнат да се запознаят с нейните чудеса.

Две жизнени и винаги усмихнати докторантки по кинезитерапия и адаптирани ски се обединяват от вярата си, че всяко дете има право на целогодишен достъп до игри и спорт сред приятели.

Те знаят, че спортът прави децата по-щастливи, по-смели, по-здрави и по-уверени в себе си. Ето защо мечтаят и работят за това да направят спорта достъпен и за децата с увреждания у нас.

Пет вдъхновяващи екипа, пет вълнуващи проекта на хора, българи, с непримирим дух и желание да помогнат на обществото да се развива, приема и живее по-добре в рамките на страната ни.

Те са тазгодишните полуфиналисти в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA ПРОМЯНАТА!.

Те преминаха през тримесечна интензивна обучителна програма за социални предприемачи, наречена Акселератор, в която научиха ценни и полезни съвети как да развият своите идеи.

Те бяха избрани сред общо 18 проекта, които участваха в Акселератора. Пораснали, със свежи идеи и сили днес те навлизат в новия етап на селекция в конкурса ПРОМЯНАТА.

От 10 до 30 ноември можете да подкрепите Вашия фаворит сред петте проекта. Станете част от ПРОМЯНАТА! Изберете проекта, който според Вас има най-голям потенциал да промени живота на децата в България! Гласувайте за своя Герой на ПРОМЯНАТА на nova.bg/promyanata

Запознайте се с тях и с пътя, който са изминали, за да застанат днес пред Вас:

Силвена Христова, Красимир Ламбов
Силвена Христова, Красимир Ламбов

Проект “Живот със Синдром на Даун”

Силвена Христова, Красимир Ламбов и двете им деца Крис и Микаела предлагат да надникнете в живота им чрез видео влогове, като разкрият приключенията и предизвикателствата на едно младо семейство в България с дете със Синдром на Даун.

Чрез видео клиповете и проектите им, те искат да променят нагласите и мисленето на хората, да покажат, че въпреки диагнозата, хората със синдром на Даун са щастливи и имат място в обществото

- Какви деца бяхте?

- Силвена: Аз бях изключително послушна, много отговорна, много изпълнителна като дете - абсолютно всичко, което родителите ми кажеха, съм го изпълнявала!

- Красимир: Аз бях едно свободно дете, което много се забавляваше, много си играеше, щурееше… но бях послушен!

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Красимир: Щеше да е едно забавно и щуро дете - защото такива са Крис и Микаела!

- Силвена: Но и дете, което би имало един шанс за развитие, една много голяма възможност, едно ново начало с неограничени възможности…

- Красимир: … и с големи цели!

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Силвена: Определено порасна!

- Красимир: Ако когато дойде, беше бебе, сега определено е на няколко години!

Проект ParaKids

Бояна Коцева и Даниела Садикова
Бояна Коцева и Даниела Садикова

Бояна Коцева и Даниела Садикова ще създадат първия български център, предлагащ специализирани услуги и разнообразна екипировка за адаптиран спорт за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и надмнормено тегло. Децата ще имат целогодишен достъп до активно движение, социализация и отдих сред природата.

- Какви бяхте като деца?

- Даниела: Весело и палаво дете!

- Бояна: Палаво и щастливо дете! Прекарвах много време на открито, играех много навън!

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Бояна: Весело и игриво, обичащо природата!

- Даниела: Като нас! Спортуващо, със сигурност!

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Даниела: О, да, порасна и стана по-весело и по-здраво, със сигурност.

- Бояна: И по отговорно! Постави си цели, които да следва.

- Даниела: Направо е тийнейджър вече!

- Бояна: Начерта си път, по който да върви!

Сдружение “Метаморфози”

Янита Кирова и Ива Лапатова
Янита Кирова и Ива Лапатова

Янита Кирова и Ива Лапатова са медицински клоуни и мимове. Чрез своята „Смешна лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ те целят да интегрират медицински клоуни в детските отделения в страната, които да повишават тонуса на децата, да създават една по-близка до тях среда, да премахват емоционалния стрес и бариерата между лекарския екип и малките пациенти.

- Какви бяхте като деца?

- Янита: Аз бях много амбициозна и сдухана! Още от 4 годишна възраст бях вкарана в залата за художествена гимнастика и от малка съм затворена там. И като започнах училище режимът беше от училище - в залата, от залата - в училище. Така че бях сдухана и с една вежда и без много приятели!

- Ива: Аз бях щастлива, луда! Аз съм от Разград и забелязах, че в малкия град детството е доста по-различно отколкото в големия, така че имах едно много спокойно и забавно детство.

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Янита: Много цветно, много весело и много шантаво дете!

- Ива: Нямаше да е с една вежда, щеше да е много комуникативно дете!

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Янита: Според мен нашето дете се разви страшно много, но не мога да кажа колко в цифри.

Фондация “Асист - помагащи технологии”

Евгения Христова и Морис Гринберг
Евгения Христова и Морис Гринберг

Евгения Христова и Морис Гринберг от Фондация "Асист" работят за създаване на учебен център, в който деца с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си (деца с ДЦП, невромускулни заболявания и други), да могат да бъдат обучавани чрез помагащи технологии за контрол на компютър с поглед. В центъра също така ще се предлагат консултации и курсове за специалисти и родители.

- Какви бяхте като деца?

- Евгения: Аз бях прекалено послушно дете, мечтата на всеки родител!

- Морис: И аз бях такъв! Когато бях в 7 клас, една моя учителка смяташе, съм прекалено сериозен и разбран за възрастта си…

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Евгения: Много умен, но и малко непослушен тийнейджър със зелена коса!

- Морис: Усмихнато и щастливо дете, но е бунтар.

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Морис: Със сигурност много се разви! От един наивен младеж със зелена коса стана доста по-прагматичен младеж!

- Евгения: Който вече наистина е здраво стъпил на земята!

Географ БГ

Евгения Сарафова и Димитър Желев
Евгения Сарафова и Димитър Желев

Мисията на Евгения Сарафова, Димитър Желев и останалата част от екипа на Географ БГ е да популяризира науката сред ученици, студенти и всички любознателни хора. Дейността обхваща поддържането на най-популярния географски сайт в България geograf.bg, провеждане на учебни занятия в Центъра за знания, организирането на Българския географски фестивал и много други.

- Какви бяхте като деца?

- Евгения: Много послушно дете!

- Димитър: От позицията на зрял човек мога да заявя сега, че съм бил щастливо дете. Определено бях любопитен към всичко – интересувах се от новините, от разговорите на възрастните за политика, спорт, икономика... Честно да си призная понякога се хващам, че може би, още съм дете в някои отношения – продължавам по детски да мечтая за приключения и да вярвам, че доброто винаги побеждава.

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?

- Евгения: Облечено в много шарени дрехи и усмихнато!

- Димитър: Щеше да е любознателно и дружелюбно настроено към света. Щеше да знае, че доброто задължително трябва да победи

- Порасна ли Вашето дете-проект по време на Акселератора?

- Евгения: Да, вече влече в пубертета, а преди това беше в яслата!

- Димитър: Да, то порасна и ние с него. Готови сме да минем в по-горния клас!

Трите проекта, събрали най-много гласове от публиката, ще бъдат финалистите в ПРОМЯНАТА за 2016/2017 година.

На 5-ти декември те ще бъдат поканени на среща с Жури, което включва представители на Н"ова Броудкастинг Груп" и фондация Reach for Change.

В допълнение, тримата кандидати ще представят проектите си и пред детско жури. Двете журита ще вземат окончателно решение за абсолютния победител в конкурса ПРОМЯНАТА.

Победителят ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 30 000 лв., а всеки от другите двамата финалисти - по 15 000 лв.

Допълнително тримата финалисти стават част от Инкубатора на ПРОМЯНАТА за период от една година, в рамките на който ще получат обучения, консултации от бизнес ментори, достъп до международната мрежа от социални предприемачи, подпомагани от Reach for Change, и медийна подкрепа, благодарение на "Нова Броудкастинг Груп".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите