Още по темата

Полицията продължава да издирва Радослав Колев и Владимир Пелов, които избягаха от Централния софийски затвор на 3 април.

Престъпниците бяха въоръжени и заплашиха дежурни надзиратели с пистолет, вкаран предварително в затвора.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЯГСТВОТО НА ДВАМАТА ЗАТВОРНИЦИ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Дни след това затворник нападна надзирател при конвоиране от едно място до друго в сградата.

Надзирателят бил ударен в лицето. Състоянието му не е сериозно. Инцидентът станал късно в четвъртък вечерта. Затворникът имал психични проблеми.

„От 10 години сигнализираме отговорните институции за недостига на служители в местата за лишаване от свобода.

Сигнализираме за недофинансирането на системата, за все по-зачестяващите нападения срещу служители“, коментира пред NOVA Ивайло Григоров, надзирател в Софийския затвор, който е и шеф на синдиката на надзирателите.

Той посочи, че заради модерните европейски изисквания стават все по-облекчени режимите на лишените от свобода, което по негово мнение, намалява напрежението в тях.

За сметка на това обаче нивото на техниката и охранителния състав са от преди 20 години.

Избягалите затворници имали и граната, без следа

След бягството от затвора – оставки по нареждане на Борисов

Цецка Цачева: Камерите пред затвора разкриват шокиращи кадри

 „Ако имаше повече служители, нямаше да ги гони началникът на социалните работници и чистачката, защото останалите служители са по постовете.

Ако бяха тръгнали да ги гонят, трябваше затворът да остане без служители”, каза още Григоров.

Колегите имат блестяща реакция. Мога да се обзаложа с вас, че бягството не е станало чрез вътрешен човек”, допълни той.

И без вътрешен човек обаче доставката на всичко необходимо за затворниците става изключително лесно, признават надзирателите.

Начините били три – през оградата, с дрон или в доставките с хранителни продукти. Затворникът можел да има почти всичко, което пожелае – от мобилен телефон, до наркотици.

Радев за бягството от затвора: Не е така с тази чистачка

Чистачката, подгонила бегълците от затвора: Стреляха по постовия

Шегата била, че само кораб не може да се вкара в затвора, защото няма достатъчно вода.

Надзирателите признават – сред тях има и такива, които играят в комбина със затворниците.

Цената за вкарване на телефон в килията, например, стигал 100 лева на парче. Само за една смяна по тази схема някои надзиратели си докарвали доходи, равни на заплатите им за цял месец. Но да вкарват оръжие, което да предадат в ръцете на затворник и след като самите те нямат право да носят пистолет не граничело със здравия разум.

„Полагаме неимоверни усилия да се борим с това нещо. Не вярвам служител да внесе пистолет, защото той ще е първият застрелян с него”, на мнение е Ивайло Григоров.

Журналист: В затвора може да се вкара всичко

За бягството от затвора се знаело поне от година

Той отново заяви, че е сигурен, че вътрешен човек не е помогнал за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Външни са обаче правилата, които допуска особено опасни престъпници, осъдени за брутални престъпления, да изтърпяват наказанията си в режим, който е далеч от представите за строгост.

Радослав Колев и Владимир Пелов
Радослав Колев и Владимир Пелов Източник: МВР

„Миналата година по коледните празници убиха главен надзирател при добросъвестно изпълнение на задълженията, но тогава пак не беше интересно, защото няма престъпление от страна на служителя. каза Григоров.

Надзирателите ще продължат със своите протести с искания за по-добри условия, увеличаване на числеността им и по-високи заплати. Следващият протест ще бъде веднага след празниците.

Един от най-опасните рецидивисти в България влиза в затвора

Издирваният за обира в Ботевград - въоръжен и опасен

Същевременно правосъдният министър Цецка Цачева свиква Национално съвещание с всички началници на затвори в страната. Съвещанието ще се проведе веднага след празниците, обявиха от правосъдното ведомство.

От Синдиката на надзирателите твърдят, че агресията зад решетките е ежедневие.

Владимир Пелов излежавал 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежавал присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.