Още по темата

Само през тази година страната ни е изплатила 799 595 евро обезщетения по загубени дела в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Миналата 2016 сумата е била 969 492 евро. През същата година далеч по-голямата като население и икономически възможности Германия е платила само 69 369 евро по загубени искове в ЕСПЧ.

Вдовицата на Косьо Самоковеца осъди България за € 430 хил.

Държавата е осъдена в Страсбург заради реакцията си на сблъсъците пред джамията в София

Това сочи статистика, изнесена от омбудсмана Мая Манолова на конференция по повод 25-тата годишнина от ратифицирането на Европейската конвенция за защита на правата на човека от България.

Общо в Страсбург страната ни е загубила 649 дела заради нарушение на основните човешки права, изброени в конвенцията.

Същевременно държавата ни все още не е изпълнила решенията на ЕСП по 262 от делата, което беше изтъкнато от Манолова като тревожен факт.

Тя още изтъкна, че решенията на ЕСПЧ срещу България не са еднотипни,

а практически са по целия спектър от права, защитени от конвенцията.

Най-често в страната ни се нарушава правото на собственост. Не се зачитат също правото на личен и семеен живот, както и правото на справедлив съдебен процес и това на ефективни правни средства за защита.

Това показва статистика, изнесена от прокуратурата, относно загубените 33 дела от страната ни през 2016 година. В много от тях страната ни е уличена в нарушение на повече от едно човешко право на нейни граждани.

В няколко случаи сме осъдени също за нечовешко или унизително отнасяне, незачитане правото на свобода и сигурност, както и това на изразяване на мнение.

Пример за „най-популярните” случаи на нарушено право на собственост е и до момента рекордната глоба, на която страната ни е осъждана.

462 000 евро за наследниците на т.нар. Синя къща в Пловдив.

Техният имот, който е един от емблематичните в Стария град, е национализиран през 60-те. При реституцията през 90-те Община Пловдив отказва да предаде къщата и поддържа, че собствеността е нейна.  

Това води до правен абсурд, в който решения на Върховния административен и Върховния касационен съд по казуса си противоречат.

След 25 години по съдилища, собствениците намират справедливост чрез ЕСПЧ и рекордната глоба е факт. Нарушено е както правото им на собственост, така и това на правова сигурност. 

Имуществена вреда беше причината и за предишния "рекорд" - 430 000. евро, които страната ни е осъдена да плати миналата година на вдовицата на Константин Димитров - Самоковеца - Ангелина Димитрова. 

Освен десетките осъдителни решения, срещу страната ни през 2016 има и 723 висящи жалби,

показва още статистиката.

Това обаче поставя държавата ни далеч от най-съдените измежду 47-те страни в Съвета на Европа, за които ЕСПЧ е наднационална съдебна инстанция.

Най-много жалби има срещу Украйна, Турция, Унгария, Русия, Румъния и Италия. България е на 15-то място в тази класация. От 2013 насам страната ни е и извън Топ 10 на тези, срещу които има най-много осъдителни решения, изтъкват от прокуратурата.

Това не променя факта, че само за последните по-малко от две години страната ни е похарчила над 3,5 милиона лева за обезщетения по такива дела.   

Според Манолова проблемът е,

че институциите не се ръководят от правата на човека във всяко свое действие.

„Според мен трябва да се говори не само за върховенство на закона, а и за върховенство на правата на човека”, смята омбудсманът.

По думите й системните нарушения на човешките права обикновено се дължат на лошо законодателство и лоши административни практики и трябва да се работи те да бъдат отстранени, за да не бъде осъждана България отново и отново.