Още по темата

Бум на новите схеми при кражбите на автомобили. Това отчитат от столичната полиция през последния месец. Скочили са кражбите на автомобили със запален двигател.

Според главен инспектор Пламен Максимов от СДВР през 2017 г. спрямо 2016 г. кражбите на автомобили са намалели с 40%. Намаление има и от началото на тази година.

Как "Фейсбук" "върна" открадната кола преди полицията

19% от откраднатите коли от началото на годината са били с включен двигател. „Това са така наречените „скъпи банички”,

обясни за „Здравей, България“ по NOVA инспектор Пламен Максимов.

„Говорим за автомобили, които сутрин хората палят, за да се затоплят, а шофьорът слиза да си купи баничка на 5 метра от автомобила. Една такава баничка може да излезе на собственика на автомобила 27 хил. лв.”, разказа той.

Според инспектор Максимов такива случаи са предимно сутрин, когато автомобилите са студени и собствениците им искат да ги затоплят, поради което не ги изключват, когато слизат за малко.

Инспекторът уточни, че тези кражби не е нужно да са дело на професионалисти:

„Такава кражба може да извърши всеки, който може да управлява автомобил, дори не е нужно да има шофьорска книжка“.

Максимов уточни, че много трудно се разкриват такива престъпления, тъй като това може да бъде извършено от всеки. „Впоследствие собствениците търсят начин да си върнат автомобила, тъй като застрахователите не изплащат автокаско за автомобил, откраднат с ключовете.

В повечето случаи документите на собственика се намират вътре. Впоследствие крадците намират начини да се свързват със собствениците и да искат откуп за колата“, обясни още инспекторът.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.