Още по темата

Временна парламентарна комисия, която да установи изразходваните средства, постигнатите цели и възможните злоупотреби и грешки в националната програма за саниране на жилищни блокове.

Създаването на такъв орган искат депутатите от БСП.

Дъжд в спалнята след държавно саниране (във видеото горе)

Безплатното саниране – с лоши материали

„Бихме искали да станат ясни всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите на програмата и изпълнението на целите й, с начина на определяне на пределните цени на строителните дейности по тази програма, които след това бяха коригирани многократно, изразходваните финансовите средства за програмата до момента, както и постигнатите резултати”, обобщи „червеният” депутат Жельо Бойчев от БСП.

От „столетнициата” имат претенции относно програмата почти от самото й стартиране през 2015 година по времето на предишното правителство на ГЕРБ.

В началото на годината служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов алармира за открити сериозни проблеми при вече ремонтирани сгради, липсата на качествен контрол върху програмата, както и предпоставки за огромен преразход на държавни средства за нея.

Попниколов подаде сигнал за възможните нарушения до Софийската градска прокуратура и Банката за развитие на Съвета на Европа, която е сред основните кредитори на програмата.

Към момента има подписани договори за дейности за близо 2 милиарда лева по нея, които се отнасят до 4759 многофамилни жилищни сгради, поискали безплатно саниране от съответната община. Това показват данни, внесени от сегашното регионално министерство в парламента, съгласно искане на опозицията.

Дейностите продължават, но в бюджет 2018 няма средства за продължение на програмата и изпълнение на сключените договори,

смятат от БСП.

Според тях определени граждани може да се наложи да доплащат за санирането и да се окажат дискриминирани, спрямо тези, които са го получили напълно безплатно.

Притеснителна за опозицията е и констатацията на Сметната палата, че е противозаконно бъдещи ангажименти за стартиране на програми с държавни ресурси да не бъдат част от държавния бюджет и гласувани от депутатите.

Заради това от „столетницата” искат в предмета на временната комисия да се заложи бъдещето на програмата за саниране. Наред с това обаче за тях е важно на кои фирми е било възлагано изпълнението до момента и какво е било качеството на свършената работа.

„Надяваме се работата на тази комисия да покаже всички обстоятелства и факти, свързани с начина, по който бяха избирани и определяни фирмите. Всички тази факти и обстоятелства на тази създала се корупционна, която доведе до там да бъдат разплащани дейности, чиито качество и количество не беше удостоверявано по най-коректния начин и бяха финансирани дейности извън обхвата на програмата“, посочи Бойчев.

Управляващите от ГЕРБ няма да подкрепят създаването на такава комисия,

заявиха техни народни преставители.

Когато от БСП насочат вниманието си нанякъде, това означава, че ГЕРБ са имали сериозен успех и това важи за програмата за саниране, смята депутатът Николай Сираков.

Ефектът от нея са намалените сметки за отопление на гражданите и облагородяването на градската среда, заради което „хората очакват програмата да продължи”, смята депутатът.

Към момента по нея е завършен ремонта на 850 сгради, 600 са в процес на изпълнение, а останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки,

заяви зам.-регионалният министър Малина Крумова.

Според нея хората във вече ремонтирани блокове са имали с между 40 и 60% по-ниски разходи за отопление през зимата.

„Средствата за сградите, които се изпълняват, са осигурени и ще бъдат финансирани от бюджета. Бъдещето на програмата, както вече сме декларирали, е в зависимост от разработваната жилищна стратегия“, допълни Крумова.