Още по темата

Не сме взимали пари, всичко е подхвърлено. Това заяви в съдебна зала кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева.

В Специализирания съд се гледа мярката на задържаните във вторник Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Прокуратурата иска "задържане под стража". Днес изтича 72-часовото й първоначално задържане. Законът предвижда за това деяние наказание от 10 до 30 години затвор. 

Малко по-рано потърпевши разказаха, че Иванчева се е разпореждала с чужди имоти. Това заявиха инвеститори от квартала пред NOVA.

По думите им, за да ги принуди да не строят, Иванчева им е предлагала да замени имотите им с чужди, които не са общинска собственост.

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Моето семейство има терен, който е придобит чрез покупко-продажба. Теренът е отреден още с Устройствения план на София за застрояване. Имаме сключен договор с инвеститор за проектиране и изграждане на сграда. Става въпрос за построяване на жилищна сграда. Запознах се с Иванчева по този повод. Откакто Здравков прехвърли със заповед процедирането по всичко преписки по строителството на главния архитект на Община Младост, нашият инвестиционен проект потъна”.

Това обясни Елена Николова, чието семейството има земя и сключва договор за строителство в ж.к. „Младост”.

„Проектът е още от 2013 г. Битката наистина е титанична. Целият проект е одобрен от НАК.

Стигнахме до разрешителното за строеж и точно тогава Иванчева дойде на власт с целия този популизъм и арх. Здравков прехвърли всички правомощия по процедирането на строителните книжа да се извършват от „Младост”. Откакто стана прехвърлянето, разрешение за строеж така и не се издаде. Ние отидохме и си направихме справка и се установи, че те са заключени при Иванчева”, добави Николова.

Прокурор Гешев: Иванчева искала 1,1 млн. евро, договорила е 500 000 евро

В крайна сметка между Десислава Иванчева и Елена Николова е имало две срещи в кабинета на кметицата на „Младост”. На една от тях Иванчева поискала от Николова да заменят терена си за строеж с терен на „Софийски имоти”.

Ето как Цацаров отговори на критиките за ареста на Иванчева

Главният архитект на София обясни за практиките на Иванчева в "Младост"

„Ние правим градоустройствена процедура, която се състои в обеданияване на два парцела в един, за да може да се построят подземни гаражи, върху които ще има сграда. Това обединяване го започнахме още през 2016 г. Хоследният документ, който внесохме, е на 13 април 2017 г., с което приключихме всичко по проекта. От тогава до момента преписката ни е при г-жа Иванчева”, обясни Светлана Деменчиенко, представител на фирма „Бул Инф”.

Фирмата има два терена, на които е трябвало да строи. По думите на Деменчиенко, Иванчева и на тях предложила замяна на терена за строителство с друг терен.

Вицепремиер за ареста на Иванчева: Малко се премина границата

Петко Дюлгеров е посредникът за подкупа на Иванчева

„Факт е, че има случаи на фалшифициране на документи. Има случаи на неизвестен брой реститути и съответно на част от тях фалшифициране на документи. От друга страна, голяма част от имотите, които искат да се придвижат от инвеститори за застрояване, са върху зелени площи в район „Младост”, които са или градинки, или алеи”, обясни Петър Кърджилов от отдел „Връзки с обществеността” в район „Младост”.

Адвокат: Изключително е унизителен арестът

По думите му забавянето на преписките не е престъпление и това се правело с цел да се установи дали всички документи са изрядни.

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на районния кмет на „Младост”. 

Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира задържането на Иванчева: „Нещата не са черно-бели. Не е тайна за никого, че тази община определено не вървеше добре. Много пъти са получавани сигнали и Столична община го е обявявала за „слагане на трупчета”.

Нов скандал с кмета на "Младост"

Поискаха оставка на кмета на „Младост“, тя: Няма да я дам

Новият кмет на "Младост": Аз съм честен и коректен жител

Кметицата бе арестувана във вторник с 56 хил. евро подкуп в колата й. Банкнотите за подкпупа - 70 хил. евро, 14 хил. от които взима посредникът, са били маркирани, а по ръцете на Иванчева са били открити следи от веществото, което показва, че тя е пипала парите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.