Още по темата

„В много случаи се представят като безобразия, учителски реакции, които са нормални”, коментира пред NOVA юристът проф. Атанас Семов последните скандали с тормоз над деца от преподаватели и исканията на родители за видеонаблюдение в детски градини и училища. Според него обществото и институциите трябва да подхождат към такива случаи, спазвайки презумпцията за невинност.

В дом за деца с увреждания: Ще ти счупя главата!

Насилието над деца ражда насилници в България

Шамари и „гнус“ в дом за сираци

„Истинското насилие в училище и детските градини е насилието над учителите. Това, което българският учител извършва в положението, в което обществото го е поставило, е подвиг”, смята Семов.

„Ако сложим камери, ще бъдем доста изненадани от това, което ще научим за собствените си деца, защото, трябва да си признаем, ние отглеждаме келешчета. Работата на учителите с тях е драматично трудна. Семейството е абдикирало от своята отговорност. Ние разчитаме само на учителите да създават граждани. Ако се увеличи бюджетът за образование, след няколко години може да се намали бюджетът на МВР”, посочи юристът.

Според него монтирането на камери в учебните заведения ще накара преподавателите да се чувстват като престъпници и ще отказва младите хора от тази професия. „Ние дължим на тези хора огромно признание и благодарност и чак след това контрол”.

Не на същото мнение е Мария Маринова, един от участниците в протестите срещу насилието в детските градини.

Тя коментира, че насилието над деца е публична тайна, която съвременните технологии, като смартфони и евтини камери, просто разкриват.

„Аз се притеснявам, че все повече свикваме. Вече няколко години излизат тези записи”, посочи Мария Маринова и добави, че много сигнали са оставени без внимание в отговорните институции, като общините и регионалните инспекторати.

Според нея трябва да се разграничат хората, които съвестно си вършат работата с любов и търпение, и тези, които няма място в системата на образованието и грижите за децата.

Мария Маринова подчерта, че освен повече камери, записите от които трябва да се съхраняват като доказателства, са необходими още много други мерки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.