Още по темата

„Юлен” е вложил 76 милиона лева в Банско за изграждането на въпросната спортна инфраструктура. Компанията плаща около 400 хиляди лева концесионна такса на година. Това коментира маркетингов директор на концесионера „Юлен” Иван Обрейков в ефира на NOVA.

Той, заедно с адвоката на компанията - Петър Петров, отхвърлиха твърденията на еколозите, че имат намерение да изградят инфраструктура и места за 40 хиляди легла. Те заявиха, че от ски центъра нагоре „Юлен” има право да изгражда единствено спортно-техническа инфраструктура. Според тях на около 35 процента от трасето на бъдещия втори лифт няма дървета, а поляни.

Министър Димов отхвърли опасенията за хотели в Пирин

Двамата бяха категорични, че няма да има нови ски писти, а само и единствено втори лифт. От „Юлен” заявиха, че изграждането на спортни съоръжения на територията, която им е дадена на концесия и е в картата на ЮНЕСКО, не е забранено.

Един от представителите на компанията обвини еколозите, че са „се заклели да пречат на всеки един от проект, който се случва в България”. Той не изключи възможността твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че протестиращите са платени от външни сили, да са верни.

„Протестиращите еколози да отидат в Банско, там в момент осем-девет хиляди души прекарват прекрасно, карат ски и не се интересуват от това, което се случва на жълтите павета, но чакат на опашка“, призоваха те. Според тях акцията е защото „Някои искат да си почнат предизборната кампания”.  Той отрече компанията да е монополист и припомни, че „Юлен” няма монопол над Борово, Пампорово и Добринище. 

Протести „за“ и „против“ втория лифт на Банско

Протести се проведоха в десет града в страната срещ  решението на правителството, с което беше дадена „зелена светлина” за изграждането на втори лифт в Банско. В същото време и поддържниците на изграждането на нови съоръжения в планината над курорта организираха свой протест в подкрепа на решението на правителството.

От министерството вече обясниха, че евентуалните промени в плана за управление на националния парк не дават право на строителство на каквито и да е сгради. Проектът разрешава строителство само в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0.6% в ски зоната в Добринище.

„Протестът е нормална форма. Това е част от демокрацията”, казва министърът на екологията Нено Димов. Протестиращите са категорични, че недоволството ще продължи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК