Още по темата

През 2010 г. Министерство на културата е спасило от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада в Пловдив.

За резултата от спешната проверка от институцията съобщиха във вторник.

Въпреки твърденията на кмета на Пловдив Иван Тотев, че никога не е имало заявени инвестиционни намерения спрямо пострадалата част от Тютюневия град - нито официално, нито в неформални разговори, става ясно, че италианските собственици от дружеството "Р.И.П.А" ООД с представител Пиетро Луиджи Гиа са внесли проект, в който са искали

демонтаж на двата склада и последващо преизграждане и надстрояване на сградите.

Министерство на културата е отказало да съгласува проекта и така е спасило ценните тютюневи складове, наследство от големия благодетел на града Димитър Кудоглу.

С обвинение за палеж в ареста е задържан бездомникът Любомир Данчев, обитавал стая в един от запалените складове.

Във вторник на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров и окръжният прокурор Румен Попов заявиха, че тази версия е основна, но има и други, които ще се разследват - на първо място са заявени инвестиционни намерения спрямо изгорелите складове.

Припомнете си как горя един от символите на Пловдив във видеото горе.

Зад палежа стоят инвестиционни интереси.

Това заяви Васил Василев - председател на Общобългарски комитет "Васил Левски" в ефира на радио "Фокус".

Според него глобата от 30 хил. лв. за собствениците на тютюневите складове в Пловдив е позорна. Държавата трябва да ги застави да поддържат паметниците на културата, а ако има безстопанственост, културните ценности да се отнемат.

"Трябва да се повдигнат обвинения, включително за създаването на опасност за живота на околните. Необходимо е собствениците да бъдат поставени пред алтернативата – или ще възстановят сградата, или тя ще бъде отнета в полза на държавата, която може да я даде на някой друг, който да я възстанови в първоначалния ѝ вид. Целта не е да се наказват собствениците, а сградата да бъде възстановена", коментира Васил Василев.

В събота (20 август) в Пловдив изгоряха три от тютюневите складове. Близо 30 огнеборци овладяха пожара, но тютюневият град беше унищожен. Изгорелите складове са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" – "Цанко Дюстабанов". Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. 

Вижте още по случая:

Тютюневите складове в Пловдив горели със син пламък

Кметът на Пловдив не знае на кого са складовете

Бездомник задържан за огъня в тютюневия склад. Вижте пожара от дрон