Още по темата

Суджукгейт е детска приказка, в сравнение с това, което се случва в Хасково.

Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева в студиото на NOVA. Тя и колегата й от ГЕРБ Делян Добрев, избрани от областния град, влязоха в пряк конфликт в ефир.

ГЕРБ се разграничи от кмета си в Хасково

Водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене

По искане на Добрев кметът Добри Беливанов е назначил приятели и роднини на депутата от управляващите за зам.-кметове,  шефове на комисии и дирекции, смята Йончева. Стигнало се и до това съпругът на братовчедка на Добрев, председател на комисията по финанси, да се облагодателства от обществени поръчки.

Бившият енергиен министър от своя страна обяви, че ще съди Йончева за някои от твърденията й. Той обаче не отрече, че е настоявал пред кмета за назначаването на негови близки, които били „дрийм тийм” в админситрацията, по собствените му думи.

Размяната на реплики в ефир се превърна в кулминация на скандал, развиващ се в последната седмица.

На 22 септември ГЕРБ-Хасково оттегли подкрепата си за кмета Добри Беливанов, подкрепен от партията на изборите през 2015, и обяви управлението му за провал. Изтъкнатите причини са невъзможността му да се справи с уличните кучета, урана в питейната вода и други проблеми на града.

Беливанов, който замени на поста дългогодишния кмет на БСП Георги Иванов, отрече обвиненията и в понеделник това доведе до оставката на негови заместници, които според Йончева са свързани с Добрев.

През 2015г. Беливанов по искане на Добрев назначава за зам.-кметове неговия кумец Евгени Консулов и негова бивш съдружничка Трендафилова, смята представителката на БСП. За секретар на общината е назначена кумата на Добрев - г-жа Димитрова.

Община Хасково
Община Хасково Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Това са само част от постовете, на които са попаднали близки на Добрев, разкри депутатът от БСП.

Ключово е назначаването на зетят на Добрев Даниел Гаргов за председател на общинската Комисия по бюджет и финанси.

Едновременно с това същият човек е акционер в над 40 фирми, през които минават 100 милиона лева в обществени поръчки за саниране на блокове, ремонт и изграждане на пътища и други дейности.

„Това не са хора, поканени на трапезата на Делян Добрев, а е Община Хасково”, изтъкна Йончева, избрана за депутат от същия регион.

Почти половината от блоковете, санирани в Хасково, минават през фирми, в които акционер е Гаргов,

уточни депутатът от БСП, която изцяло се позовава на журналистически разследвания на сайта „Бивол” от март т.г.  

Гаргов е съпруг на първа братовчедка на Добрев, Росица Гаргова, която също е на работа в общината. „Бивол” и „Медиапуул” разкриха, че фирма „Еко Традекс Груп” АД, в която акционер е Гаргов, е сред трите компании взели най-много пари от санирането в България.

Първоначално кметът Беливанов назначава роднините и приятели на Делян Добрев без конкурс. По закон обаче такъв трябва да се проведе. По информация на Йончева въпросите в необходимите тестове са били подменени, за да е удобно на досега заемалите постовете да ги преминат лесно.

„Тестовете са били подменени. Кметът е разбрал, че той ще бъде използван като бушон, защото големи обществени поръчки се разпределят между роднини и приятели. Знам, че те са назначени по настояване на Делян Добрев”, допълни Йончева.

Самият Добрев нарече изказванията на червения депутат „купища лъжи” и я заплаши със съд за клевета.

„Мислех я за добър журналист, оказа се много слаб", заяви депутатът от ГЕРБ за колежката си от БСП. 

"Даниел Гаргов участва косвено в „Еко Традекс Груп” посредством друга фирма, която има 20% дял в компанията, намесена в санирането. Мажоритарен собственик обаче е „червеният полковник” Величко Минев", смята Добрев, според който „БСП си вкарва автогол”.

„Създава се изкуствен скандал, с който се прикрива друг скандал. Това е, че в последните 2 години те (БСП) вербуваха кмета на Хасково с луксозни екскурзии”, заяви Добрев.

По-добри времена - отляво-надясно Делян Добрев, Валя Чилова, Цветан Цветанов и Добри Беливанов през 2016
По-добри времена - отляво-надясно Делян Добрев, Валя Чилова, Цветан Цветанов и Добри Беливанов през 2016 Източник: БГНЕС

Той повтори твърденията от последните дни, че Беливанов в момента се намира на Френската ривиера с бившия депутат Иван Стаматов, станал „мастит бизнесмен” по времето на Тройната коалиция.  

Този човек миналата година води кмета във Виена, сега са в Монако, Кан и Ница, води го на планина, после на море”,

започна да изброява Добрев, който се извини, че е подкрепил кандидатурата на Беливанов.  

„Аз нося вината. Преди 2 години аз гарантирах пред хората в Хасково, че този кмет е един честен, достоен и подготвен човек. Оказа се, че съм бил изключително заблуден”, заяви депутатът от ГЕРБ.

„Имам една единствена роднина в община Хасково и тя се казва Росица Гаргова. Тя е шеф на финансовата дирекция. Съпругът й Даниел Гаргов е начело на комисията по финанси и е избран в общинския съвет с повече преференции, отколкото са гласовете за кмета Беливанов на изборите през 2007”, изтъкна Добрев.

В отговор на пряк въпрос на Йончева той потвърди, че е настоявал за назначаването на зам.-кметовете, защото те са участвали в предизборната кампания на ГЕРБ и са най-подготвените хора за постовете.

„Те са един „Дрийм Тийм”, който си тръгва. Евгени Консулов взимаше 4000 лева и се върна на 1200. Ангажираха се, защото аз направих бомбастични обещания за града”, заяви Добрев.  

Според него кметът Добри Беливанов е вербуван от БСП и подчинен на „властови център, извън общината” – бившия депутат Иван Стаматов.