Още по темата

Шофьорите, които не спират на знак „Стоп” да остават без книжка, глобите да се увеличават, на базата на броя на пътниците в колата, а максималната скорост в населените места да бъде 30 км/ч.

Това са част от предложенията, обсъждани в Консултативната комисия по проблемите на безопасността на движението към МВР.

Кола блъсна 8-годишно момиченце с бебе в ръце

Кои са участъците на смъртта по българските пътища

Междуведомствената комисия се председателства от вътрешния министър, като в нея участват хора от няколко министерства и представители на организации като БЧК и Съюза на автомобилистите.

Предложенията до момента не са част от законопроект, а целят предизвикване на обществена дискусия, заяви секретарят на комисията Алекси Кесяков, цитиран от Дарик.

"Целта е да направим една широка дискусия, защото сега ще ревем за книжката за този, който не спира на "Стоп", а няма да ревем за тези, които убиха жените си, защото не спряха на "Стоп", обясни Кесяков.

Конкретното предложение е свидетелството за управление да се отнеме при подминаване на знак „Стоп” и да се връща на водача след психотест.

С минимум 50 лева на пътник пък да се увеличават глобите, когато нарушим правилника за движение, докато возим и други хора в автомобила. Така при трима пътници надбавката в глобата би била 150 лева.

Според Кесяков подобни наказания ще изострят вниманието на водачите.

Друго предложение гласи шофьорите, които навлизат в насрещно платно и причиняват катастрофа, също да бъдат лишавани от книжката си, след което да им се налага да изкарват наново шофьорски курсове и изпити за правоспособност.

Същата мярка се предвижда и за водачи, които по невнимание или заради заспиване излизат от пътя и катастрофират.

След съответните дискусии предложените нови ограничения могат да влязат в проекта за нов закон за движение по пътищата. Впоследствие той трябва да влезе в Министерски съвет, предложен и гласуван в парламента.