Още по темата

На 3 октомври (понеделник) в галерия "Лоранъ" откриха изложба на един от най-енигматичните български художници, Димитър Казаков - Нерон.

Подбрани са 14 произведения от частни колекции специално за експозицията "Черодеецът Нерон".

Докоснете се до творчеството на гениалния български художник в галерията ни

Посетителите могат да видят творби от 60-те, 70-те и 80-те години - най-плодоносните творчески периоди на художника, превърнал се в легенда още приживе и признат за сроден по талант със световните имена в изящното изкуство.

Изпълнени с маслени или акрилни бои, с акварел или в техниката на дърворезбата, картините на Нерон са магични разкази за вплитането на древни митове в традиционните български обреди.

Изложба в Националната художествена галерия, с произведения на Нерон, предоставени от галериите в страната
Изложба в Националната художествена галерия, с произведения на Нерон, предоставени от галериите в страната Източник: ЕПА/БГНЕС

Вдъхновението на Нерон е нашата земя, обсипана с "хилядолетни археологически пластове".

Идеята за името на изложбата идва от филма на известния френски писател и критик Жан-Мари Дро за Димитър Казаков (1979 г.), част от поредицата "Художници – чародейци от Франция и другаде".

Димитър Казаков е роден през 1933 г. в с. Царски извор, Велико Търново.

В картините си той по своеобразен начин пресъздава жанрово-фолклорни мотиви. От 1966 г. участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. Прави 15 самостоятелни изложби, най-успешната е през 1980 г. в галерията "Райко Алексиев". Тази изложба отбелязва началото на голямото признание на художника у нас и по света. Следват я десетки експозиции в престижни галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и други.

Изложба в Националната художествена галерия, с произведения на Нерон, предоставени от галериите в страната
Изложба в Националната художествена галерия, с произведения на Нерон, предоставени от галериите в страната Източник: ЕПА/БГНЕС

Работи във всички техники, с разнообразни материали. Негови творби има в националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея “А. С. Пушкин”, Москва, в Императорската колекция Токио. 

Казаков е колоритна личност. Нарича себе си "гладиатор с остра шпага".

Прякорът му Нерон идва от времето, когато е живял на тавана на Академията с Тодор Балтев. Докато учи в Академията, бил и огняр.

Веднъж, докато хвърлял въглища в пещта, Тодор Балтев се обърнал към него с думите "Имаш бретон като Нерон".

От този момент художникът приема прякора на известния римски император.

Нерон умира през 1992 г.

И днес той е сред най-търсените и колекционирани автори, а творчеството му е обект на редица изследвания. Произведенията му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в цял свят.