Още по темата

Скокът в цената на природния газ ще означава по-скъпи храни. Това заявиха производители, потърсени от NOVA. Заедно с това ни очакват поскъпване на парното, топлата и студената вода, и дори тока. 

Природният газ ще струва с около 30% повече от следващия месец. Това със сигурност ще означава поскъпване на парното и топлата вода за цялата страна, но пряко засяга и крайната цена на много продукти, в това число и на храните.

„За един хляб, който сега струва 60ст., увеличението сигурно ще е 15 стотинки ”, обясни Димитър Бешиков, който е управител на пекарна. По думите му, енергията отговаря на 10% от стойността на всеки краен продукт.

Няма разлика в качеството на храните у нас и в Западна Европа

Защо по пазарите ни стигат второ качество храни 

Експерт: Над 90% от сиренето в ресторантите е менте

Според него, вдигането на цената на газа ще доведе до други увеличения, които пряко засягат пекарната му - на брашното и транспорта.

„Разходи за отопление на оранжериите представляват от 50 до 70% от стойността на нашия продукт", заявява Атанас Кунчев от Асоциацията на оранжерийните производители. По неговите думи, този тип земеделие в България разходва около 100 млн. куб. м. газ на година.

Така увеличението на цената на синьото гориво ще вдигне тази на доматите и краставиците с "около 20-30%", прави сметка Кунчев.

Земеделците смятат, че така българските продукти още по-трудно ще се конкурират с вноса от чужбина, чиято цена няма да се промени.

По-скромно ще  е увеличението при млечните продукти - с около 3-4%. Това заяви Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. Около половината предприятия в сектора работят с природен газ.  

Тук увеличението в цената също ще доведе до трудности за производителите, предвид ниската покупателна способност на българина и конкуренцията от чужбина, смята Зоров.

"Каквото и да се случва на бизнеса - потребителя плаща"

"Самите магазини имат и свои енергийни разходи, които са свързани с цената на газа. Корекции на цените ще дойдат и от това. Проблемът е, че каквото и да се случва на бизнеса в България го плаща потребителя", каза Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.   

Бизнесът обаче може да не увеличава цените, а да жертва част от финансовите си резултати, за да остане конкуретноспособен, смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

„През предходните години, когато наблюдавахме намаляване цената на природния газ, не видяхме някакви сериозни намаления на крайните цени и предполагам компаниите в момента би трябвало да имат достатъчни резерви, за да поемат такова увеличение”, смята Стайков, който прибави, че скока в цената на газа не е неочаквана.

За да се предотвратяват такива ситуации, при които бизнеса и потребителите могат да пострадат, е нужна диференцирана ДДС ставка за хранителните продукти, смята Кукушева. 

С 18% по-скъпа студена вода в София

От 1 април ще се увеличи и цената на студената вода в столицата, обявиха днес от КЕВР. Причината отново е шоковото увеличение на цената на природния газ. Софиянци ще плащат с 18% или 2,16лв. повече на кубик.

В цялата страна ще скочат цените на парното и топлата вода, средно с 30%. Ще има и увеличение на тока, но само с 1%.