Хората в България все повече разбират какво е ПРОМЯНАТА
Източник: netinfo
12

У тре приключва приемането на кандидатури за четвъртото издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА на фондация Reach for Change и Нова Броудкастинг Груп. Конкурсът е отворен както за нестопански организации, така и за отделни граждани, които имат идея как да подобрят живота на децата в България. За новостите в конкурса тази година и за критериите за избор на проекти, които ще бъдат развивани разказва Юрий Вълковски, представител на фондация Reach for Change.

ПРОМЯНАТА с приз за подкрепа на социалното предприемачество

Ани Салич: Ние сме големи длъжници към децата ни

Как бихте обяснили какво е да си социален предприемач?

Да правиш добро по устойчив начин. Казано по друг начин – да решаваш социални проблеми дългосрочно, а не еднократно; да разчиташ на разнообразни източници на финансиране (включително собствена стопанска дейност), а не само на дарения и субсидии; да бъдеш не само ентусиаст, но и прагматик; да можеш да увличаш другите да те последват и да подкрепят каузата ти; да разбираш и да обичаш хората – включително тези, които са в затруднена ситуация. За да си социален предприемач трябва да имаш много таланти. И много силна мотивация, за да не се откажеш при първите трудности.

Конкурсът се провежда за четвърта поред година. Може ли да се обобщи, на базата на проектите, които кандидатстват, кои са основните проблеми на децата в България, на които социалните предприемачи търсят решение?

Да. Всяка година в ПРОМЯНАТА кандидатстват между 200 и 300 проекта от над 50 населени места от всички части на България. Не можем да претендираме за представителност и изчерпателност, но се очертават много ясни проблеми, които се повтарят в десетки кандидатури. Такава тема е началното и средното образование и общото усещане, че обучението в училище не винаги отговаря на съвременните нужди на обществото. Усещането, че образователната система се нуждае от промяна и то на различни нива. Разбира се, изскачат и специфични теми като насилието в училище, което все повече тревожи обществото. Друга повтаряща се тема е истинската грижа и интеграция за децата с увреждания – и то по активен начин, включително чрез нови технологии, чрез активно включване и т.н. – а не просто чрез помощи и благотворителност. Същото важи и за децата, които са израснали в институции – какво да направим, за да станат те пълноценни граждани, които учат, работят и са полезни на обществото. Напоследък засилен интерес предизвиква и темата за здравословния начин на живот, за здравословното хранене, за спортуването на децата и младите хора. Отчасти свързана е и темата за екологичното образование и опазването на околната среда. Но всичко това са само примери, които не са изчерпателни. За съжаление, в България, а и по цял свят, все още има страшно много, което да направим за нашите деца – за да ги спасим от глад, от тормоз, от изключване, както и за да сме сигурни, че те ще се развиват пълноценно и ще разгърнат пълния си потенциал. Всички ние имаме много работа…

Има ли нещо ново и различно тази година?

Различното е, че проектите стават все по-смислени. Хората все повече разбират какво е ПРОМЯНАТА и какво представлява социалното предприемачество. Затова си мисля, че през следващите години ще почнем да получаваме по-малко, но по-качествени проекти. Поне това е тенденцията в Швеция, където имаме същата програма.

Другата нова тенденция е, че получаваме все повече проекти от хора, чиито основен опит е в бизнеса, а не в социалната сфера. Ако преди почти всички кандидати бяха от фондации и сдружения, сега имаме все повече хора, които са работили в банки или други големи бизнеси, но сега търсят други възможности и искат да променят обществото към по-добро, като използват натрупания опит в бизнеса. Все още са малко, но тенденцията е интересна.

През трите години на ПРОМЯНАТА до колко деца стигнахте?

От 2014 г.- досега ПРОМЯНАТА достигна до над 13 000 деца в цяла България, благодарение на усилията на 15-те проекта, които подкрепихме финансово, с обучения, с бизнес ментори от Нова Броудкастинг Груп и чрез достъп до международната ни мрежа. С девет от тези проекти продължаваме да работим и да им съдействаме да се развиват и да разрастват обхвата си. Като част от съвместната ни работа всеки проект подава подробен отчет на всеки 3 месеца, включително точната бройка на деца и младежи, с които работи.

Има ли проблем, който благодарение на ПРОМЯНАТА, е решен или е намерен пътят за решаването му?

Социалните проблеми винаги са сложни и многоизмерни. Не е като да решиш едно математическо уравнение и да знаеш, че то завинаги ще си остане решено. В социалната сфера е по-сходно с приказката за ламята, на която пораствали 2 нови глави за всяка отсечена от юнака. Но за да бъда по-конкретен ще ви дам един пример: Фондация „Заслушай се“ създаде ефективно работеща система за видео-жестови превод за деца и възрастни с увреден слух. Тази система им позволява да бъдат обслужвани в болници, магазини, общински администрации. Това е огромна крачка напред, но има още много работа.

Можете ли да кажете какво, според вас, е най-важното, което трябва да притежава един човек, за да се развие като успешен социален предприемач?

В Reach for Change казваме, че социалният предприемач трябва да е „smart, brave and passionate“, тоест „умен, смел и изпълнен със страст (за промяна)“. И най-интересното е, че нито едно от тези качества само по себе си не е достатъчно. Може да си много умен, но ако ти липсва смелостта да стартираш нещо ново и рисково, то ти може да не си готов за предприемач. И още – може да си много предприемчив и супер умен, но ако ти липсва социална чувствителност и желание да помогнеш на другите, то може би ти не си социален предприемач.

Имаме ли вече изградена система у нас за подкрепа на социалните предприемачи? Кой ги подкрепя, бизнесът или държавата трябва да са по-активни, за да се развиват успешно?

Не. В началото сме. Има различни инициативи за развитие и подкрепа на социалното предприемачество, но е трудно да говорим за цялостна екосистема. Липсват така наречените „социални инвеститори“, държавната и общинските политики са все още в зародиш, самите социални предприемачи не са много. Още по-малко са истински успешните примери, които съчетават успешна социална работа и истинска финансова устойчивост. Но сме на прав път – виждаме го по нарастващия интерес и нарастващото качество на проектите, които получаваме.

Ти можеш да си новият Герой на ПРОМЯНАТА! Кандидатствай тук

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 1 минута

Извършва се проверка от полицията

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 45 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 52 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява