Хиляди излязоха в София на пети поред масов протест в защита на природен парк "Пирин", съобщава БГНЕС.

Те не се отказват от първоначалните си искания, въпреки уверенията на правителството, че се дава зелена светлина само на втори лифт, но не и за други проекти.

Алпинистът Боян Петров има решение на казуса „Пирин“

Борисов: По-зелено правителство от нашето няма

Борисов: Спирал съм инфраструктурни проекти, за да се излюпят щъркелчетата

Протестното шествие тръгна от площад "Независимост" при сградата на Министерския съвет и продължи към площад "Орлов мост". В викове "Пирин е в беда, спасете го сега!" протестиращите настояха за преразглеждане на правителственото решение от 28-ми декември на Министерския съвет.

Протест в Благоевград
Протест в Благоевград

Те призоваха и за оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Третото им официално искане е за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Протестът беше подкрепен от още 20 града на страната, както и в 9 в чужбина,

което го прави най-мащабният до момента.

Екологът Тома Белев коментира, че не може да има решение на правителството преди да бъде проведена оценка на изменението на плана за управление на природния парк, екологична оценка на плана за съвместимост.

Природозащитниците от коалиция "За да остане природа в България" смятат, че ЮНЕСКО не е уведомен надлежно за случващото се в природния парк. Според природозащитниците

решението на Министерски съвет е взето, въпреки внесените над 1000 писмени становища

и над 115 000 писма от граждани от цял свят в защита на Национален парк Пирин. Те са категорични, че това  погазва Закона за защитените територии и Европейските директиви за природните местообитания и екологичната оценка на планове и програми.

Според участниците в протеста решението на Министерския съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сеч  вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години.

В Пирин няма да има никакво друго строителство, а само на нов лифт.

Гаранцията за пореден път дойде от премиера Борисов. „Това е нашата позиция, много ясна, много точно, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда.

И не става въпроса за нито, не хотел, чайна не може да се направи. Тоалетна не може да се направи, това им обяснете още веднъж и че единствената ни цел е това ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог.“ коментира той по време на редовното правителсвено заседание.

„При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк "Пирин" е само спортна инфраструктура.“ беше коментарът на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Ще се прави един - единствен нов лифт, нищо друго, друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме - никакво строителство няма да има, защото и законът го забранява, и плана за управление също го забранява" беше позицията на вицепремиера Валери Симеонов, който се включи в контрапротест преди седмица.

Алпинистът Боян Петров публично представи своето предложение по казуса с втория лифт на Банско,

който да удовлетворява както любителите на зимните спортове, така и природозащотниците, чиито протести не спират.

Според него има вариант за промяна на плана за управление на Пирин, който да осигури строителството на втори кабинков лифт в ски зоната на Банско и да гарантира, че няма да има риск от никакви други строежи. Предложението му вече е депозирано.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК