Още по темата

Грипът е пета основна причина за смъртност у нас и в глобален мащаб в последното десетилетие и по смъртност е преди пътните инциденти, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в „Здравей, България“ по NOVA.

„Повече хора умират от грип и от директната грипна инфекция, отколкото от пътни катастрофи. Това е ясно за цяла Европа“, заяви професорът и уточни, че

още е рано за есенните грипни епидемии.

Санкции за родители, които отказват да ваксинират децата си

Очаква се те да настъпят към края на годината, по всяка вероятност през ноември или през декември.

„Обикновено в нашата държава първо започва циркулацията на грип В, който не прави масови епидемии в една държава. След свършването на грипната вълна обаче, в края на февруари и началото на март, последните случаи на грип отново са от типа грип В”, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му

е препоръчително да се ваксинират хора над 55-годишна възраст,

защото те правят тежки усложнения при грип, както и хората с хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и такива на дихателната система. Също така е добре да се ваксинират и хората, които в работата си общуват с много хора.

„Тази година за пръв път в 24 държави на Европа се пусна четиривалентна ваксина с четирите антигена – два за група А и два за група В. Тя покрива най-вероятните причинители на грип”, каза още той и предупреди, че ваксината не пази 100% от инфекция.

Професор Кантарджиев уточни, че събеседникът ви не може да ви предаде инфекция, ако е на разстояние 1,5 метра от вас, не киха, не кашля и не плюе умишлено.

Целия разговор гледайте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК