Още по темата

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност“ главен комисар Николай Николов твърденията на председателя на синдикат „Огнеборец“, че пожарникарите използват защитни облекла втора употреба, които са „скъсани и с изтекъл срок на употреба“.

Николай Николов заяви в студиото на „Здравей, България“ по NOVA: “Условията за работа на пожарникарите се подобряват. Не е било и никога няма да влязат в оборот дрехи втора ръка“.

Валентин Радев: Леко не разбирам за какво протестират полицаите

Колко харчи България за обществена безопасност на фона на ЕС

Радев: Кандидат-полицаите често не покриват минималните изисквания

По повод твърденията, че преди няколко години се е наложило огнеборци да плащат за дарени защитни облекла, той обясни:

„Получихме 1000 облекла дарение от кмета на Торонто. Служителите заплатиха само транспортни разходи“.

Той уточни, че в момента в пожарната липсват 1400-1500 нови облекла, а огнеборците използват по-стари и такива от дарения. Към момента е подадена заявка за нови 700 комплекта.

„Тези облекла, плюс доставените 250, плюс следващата обществена поръчка за 270, ще решат проблема. В пожарите няма хора със скъсани дрехи. Има такива с по-старички. Нашите хора не са незащитени“, категоричен беше той. Николов заяви, че бюджетът на пожарната е 200 млн. лв. От тях 185 млн. лв. отиват за заплати, а другото е текуща издръжка.

Думите на комисар Николов идват на фона на протестите на пожарникарите и полицаите, които се провеждат днес.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов заяви: „За 4 месеца сме провели 6 съвета за социално партньорство. Не бива да ни обвиняват в липса на диалог. Резултатът е изплащане на паричната равностойност на дрехите, които не са получавали, спиране лимита на бензина. Няма лимит и някои други по-дребни неща, което за 4 месеца въобще не е малко“.

Той добави: „Настояват нашите колеги да бъдат увеличени заплатите от 1 февруари, други от 1 юли със задна дата. Обяснено им беше преди два дни, че това въобще не е възможно. Политическото ръководство, ръководството на МВР ще работи за увеличение на техните заплати след приемане на бюджета“,

Балабанов подчерта: „Ще заложим в бюджета средства, защото те действително са прави, рискувайки живота си всеки ден, че получават ниско заплащане. С колко ще се увеличат, това ще зависи от бюджета, от рамката, от финансовия министър, от нашия министър.

Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява това,

което в момента те искат. Не знам с колко процента, не бих могъл да ви отговоря и не знам точно от кога ще се увеличат заплатите“.

Той беше категоричен, че всичко, което кажат синдикатите, се докладва на минутата на министъра. „Той е човекът, който е член на МС, той ще води преговорите, след като го е казал, ще има такова увеличение. Аз съм бивш служител на МВР, знам много добре техните проблеми и в голямата си част те са прави. И ви обяснявам, че това което се случва след 1 януари, си има ред“, добави още зам.-министърът.

Причината за протестите са проведените в сряда неуспешни преговори между ръководството на ведомството и синдикатите.

Основното разминаване е в искането на полицаи и пожарникари за увеличение на заплатите им с 15% със задна дата – от февруари т.г. Униформените протестираха през цялото лято на различни места в страната заради ниско заплащане, лошото състояние на материалната база и условията на труд в МВР.

Ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени след 5 януари 2018 година – денят, в който страната ни поема председателството на Европейския съюз, те се заричат да протестират ежедневно.

Днес СФСМВР ще проведе брифинг пред Народното събрание с искане за ефективност, ефикасност и обезпеченост. От 12.30 ч. в брифинга ще участват Борис Прешелков – заместник-председател на УС на СФСМВР; Ивайло Димитров – заместник-председател на УС на СФСМВР; Илия Кузманов – заместник-председател на УС на СФСМВР; Илия Хрисимов – заместник-председател на УС на СФСМВР.

Брифингът ще бъде последван от пожаро-приложна демонстрация, която ще се проведе на пл. „Народно събрание“. В същия ден ще има и протест от 18.30 ч. в град Варна пред филиала на театър „Стоян Бъчваров“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.