Още по темата

На 22 септември в 17:21 ч. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. В метеорологията се използва различна конвенция - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Защо есента е един от най-красивите сезони вижте в нашата галерия

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. 

Новият сезон идва с хладно време, разкъсана облачност и превалявания на места.

Преди обяд на много места облачността ще намалее до предимно слънчево. Около и след обяд, главно над източната половина от страната ще има временни увеличения на облачността и на места там ще превали слаб дъжд.

Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад.

Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните между 17° и 22°, съобщиха от НИМХ.

Над планините облачността ще е разкъсана и на отделни места ще превалява. Ще духа умерен, по високите и открити части временно силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 2°. Заради ниските температури на връх Мусала вече има сняг.

По Черноморието облачността ще е разкъсана със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен предимно северен вятър. Максималните температури ще са около 17-20°. 

Всичко за времето по света и у нас, както и 10-дневна прогноза можете да намерите на Sinoptik.bg.