Още по темата

Природозащитници за пореден път внасят по символиен начин трите си искания до правителството във връзка със статута на Национален парк „Пирин”, съобщава NOVA.

Хиляди на протест въпреки уверенията, че в Пирин няма да се строи

Сблъсък в ефир за „зеления рекет” и кой плаща за Банско

Исканията им остават същите - да не се допуска застрояване на Пирин, призив за оставката на екоминистъра Нено Димов, както и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско.

Екозащитниците са изпратили сигнали също до ОЛАФ, ЮНЕСКО и Главна дирекция „Околна среда” на Европейската комисия. За 25 януари е планиран следващият протест на екозащитниците в цялата страна.

Според участниците в протеста решението на Министерския съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сеч  вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години.

Източник: БГНЕС

В Пирин няма да има никакво друго строителство, а само на нов лифт. Гаранцията беше направена от премиера Борисов. „Това е нашата позиция, много ясна, много точно, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда.

Борисов: По-зелено правителство от нашето няма

„И не става въпроса за нито, не хотел, чайна не може да се направи. Тоалетна не може да се направи, това им обяснете още веднъж и че единствената ни цел е това ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог.“ коментира той по време на редовното правителсвено заседание.

„При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк "Пирин" е само спортна инфраструктура.“ беше коментарът на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Ще се прави един - единствен нов лифт, нищо друго, друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме - никакво строителство няма да има, защото и законът го забранява, и плана за управление също го забранява" беше позицията на вицепремиера Валери Симеонов, който се включи в контрапротест преди седмица.

Алпинистът Боян Петров публично представи своето предложение по казуса с втория лифт на Банско, който да удовлетворява както любителите на зимните спортове, така и природозащотниците, но предложението му не срещна подкрепа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.