Още по темата

Природозащитници излязоха за шести път в защита на Пирин. Над 30 града у нас и в чужбина, както стотици граждани се включиха в протестите, съобщава NOVA.

Екозащитници отново внасят исканията си, сезират ОЛАФ и ЮНЕСКО

Сблъсък в ефир за „зеления рекет” и кой плаща за Банско

Те настояват за оставка на министъра на околната среда Нено Димов и отмяна на министерското решение от края на миналата година, което според тях дава зелена светлина за строителство в 48% от планината и изсичане на вековни гори. Недоволните искат и осветяване на реалните собственици на концесионера "Юлен".

В София протестиращите тръгнаха от Министерски съвет и блокираха Орлов мост.

В сряда природозащитници за пореден път внесоха своите искания до правителството. Вече има изпратени сигнали по казуса  и ОЛАФ, ЮНЕСКО и Главна дирекция „Околна среда” на Европейската комисия, въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов, че Пирин няма да има никакво друго строителство, а само на нов лифт.

„Това е нашата позиция, много ясна, много точно, много зелена" беше категоричен той по време на правителсвеното заседание.

Припомняме, че в началото на седмицата 15 неправителствени организации, сред които „Бъдеще за Банско”, изпратиха отворено писмо с искане за незабавна среща с премиера.

Поводът е появилите се информации за „срещи на висши държавни чиновници с неправителствени организации, афиширащи се като зелени”.

Нено Димов (в средата)
Нено Димов (в средата) Източник: БГНЕС

Вчера министърът на околната среда и беше изслушан в ресорната си комисия в Европейския парламент. Там беше засегната и темата "Пирин" и въпросът дали България не нарушава европейско законодателство с последните промени.

Министър Димов отново защити правителсвеното решение като увери, че всичко е в рамките на закона и е вътрешен въпрос, който няма общо с председателството ни.

"Риск за природата в Пирин няма" , обяви екоминистърът Нено Димов по врме на специална пресконференция по проблема, проведена съвместно с кмета на Банско Георги Икономов.

„Един от най-сериозните аргументи, които чувам, е че 48% от територията на Национален парк „Пирин” ще бъде застроен" започна той.

"Всъщност НП "Пирин" с изменението, което беше направено на 28 декември, се разрешава строителство само в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0,6% в ски зоната в Добринище."

"Така че говорим за 2,6%, като тук става дума единствено и само за спортна структура и никакво друго строителство”, заяви Димов по този въпрос.

Георги Икономов допълни, че с решения на Върховния административен съд е изяснено, че в защитени територии може да се строи спортна инфраструктура. Той не успя да отговори на въпроса колко дървета ще бъдат унищожени.

За построяването на новия стария лифт са били отсечени около 2 000 кубични метра дървесина - много малко в сравнение с годишният прираст на дървесината в парка, според защитници на правителсвеното решение

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК