Още по темата

Нов протест срещу строежа на втори кабинков лифт в Пирин организираха еколози в центъра на столицата. За втора поредна вечер те блокираха движението на автомобили по булевардите „Васил Левски” и „Патриарх Евтимий” на кръстовището с „Граф Игнатиев”, информира NOVA.

В четвъртък

Министерският съвет взе окончателно решение и даде зелена светлина за строителство в Пирин.

Държавата даде дума, че ще се изграждат само ски-писти и съоръжения.

„В рамките на парка всякакво строителство е забранено и никога не е било разрешавано. Всички, които протестират срещу строителството на хотели, могат спокойно да посрещнат новата година. Строителство на хотели няма. Решението на Министерския съвет е свързано с изграждане на спортни съоръжения в природния парк”, обясни Нено Димов, министър на околната среда и водите.

Според природозащитниците обаче законът забранява да се строят дори ски-писти и съоръжения. Те са притеснени, че строителство се разрешава освен в зоната за туризъм, също и в зоната за горски екосистеми и отдих.

„Ски-зоната на Банско е 2% от целия парк. В тази зона се допуска изграждането на инфраструктура спортна и нищо различно от това”,

категоричен е Димов.

Следващата крачка е концесионерът да поиска да строи – с официално подадено инвестиционно намерение. А после държавните експерти да оценят ще навреди ли строителството на околната среда.

Природозащитниците ще обжалват в съда решението на правителството за Пирин.

Още по темата вижте във видеото горе.

положение ще бъде удължено.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.