Още по темата

Държавата започва мащабни проверки във всички държавни и общински болници, с цел „спиране на порочните практики”, които всяка година поглъщат огромни средства от здравния бюджет и лишават българите от качествено лечение.

Това стана ясно след брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, вътрешния Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Над 90 млн. лева донесла схемата на лекари и фармацевти за нелегален износ на медикаменти

До какво ще доведе мораториумът на нови лекарства

Целта на Ананиев, 11-тият шеф на българското здравеопазване за последните 8 години, е да превърне съвместните проверки с МВР и прокуратурата в „системен подход”.

Той обеща поотделно да се оповестяват резултатите от всяка проверка, като „целта е да намерим онова източване на Здравната каса, което намалява средствата за лечение на българските граждани”.

Ананиев допълни, че проверките във всички 27 области на страната започват от утре. Във всяка от тях те ще бъдат извършвани от здравните власти на съседна област, така че максимално да се избегне конфликт на интереси.

Защо един млад лекар помага на бездомници (ВИДЕО)

Скъпи лекарства за онкоболни изчезнаха за нощ

Съвместният брифинг идва няколко дни след операция на ГДБОП, насочена срещу нерегламентиран износ на лекарства, осъществяван от лекари и фармацевти. Дейността им е донесла над 90 милиона лева, а пряк резултат от нея е дефицитът на определени лекарства у нас, включително животоспасяващи медикаменти за тежко болни.

Задържани бяха 7 души, но повдигнати обвинения все още няма, а днес главният прокурор уточни, че „засега” няма да се представя нова информация по производството.

Предстоящите проверки ще са във всички сфери, които се финансират от НЗОК, заяви Ананиев. Той и Цацаров поставиха конкретен фокус върху

договорите на държавни болници с частни лечебни заведения

и представители на извънболничната помощ.

От съвместният брифинг на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и главния прокурор дойде новината за започващи проверки във всички държавни и общински болници
От съвместният брифинг на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и главния прокурор дойде новината за започващи проверки във всички държавни и общински болници Източник: БГНЕС

Още през лятото е било взето решение да се прекрати практиката „болница в болница”, заяви главният прокурор.

Той уточни, че до това се е стигнало след доклад на вече бившия здравен министър Николай Петров, показващ, че 9 държавни лечебни заведения са пред закриване.

В резултат на това са проверени всички действащи договори за отдаване под наем на помещения в 195 държавни и общински болници. В много от техните сгради в момента действат частни лечебни заведения, които поемат част от дейността им.

Част от тези частни болници-наематели имат същата дейност като държавната и тежките случаи се пренасочват към държавната, а по-леките – към частната, което генерира много пари за тях”,

обясни Цацаров.

По думите му, моделът е валиден в цялата страна и законността на всички такива договори ще бъде проверена. Според него практиката „болница в болница” е основен канал за „източване на финансирането на държавните лечебни заведения, които в крайна сметка могат да се окажат закрити, а сградите им да се ползват от частните предприятия.

Нашата акция ще доведе до посегателство върху големи финансови интереси”,

смята главният обвинител на държавата. 

Като пример за затънала държавна болница, която отдава под наем помещения на частни болници, той даде областната „Христо Ботев” във Враца. Това лято работещите в нея и институциите алармираха неколкократно за пагубното й финансово състояние, което ограничава извършваните медицински услуги и я заплашва с фалит.

В нея функционират 2 други болници – „Медика Кор” и „Вива Медика”. С първата е сключен договор за поемането на сърдечните операции, при който на частната болница са преведени 15 милиона лева от бюджета на държавната.

Получила е апаратура и ремонт за почти 2 милиона лева и 1 милион лева за ток. 

Между 2008 и 2014 година държавната врачанска болница имала приходи от 1,3 милиона лева, докато частната в същата сграда - над 13 милиона лева. 

От съвместният брифинг на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и главния прокурор дойде новината за започващи проверки във всички държавни и общински болници
От съвместният брифинг на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и главния прокурор дойде новината за започващи проверки във всички държавни и общински болници Източник: БГНЕС

Втората пък извършвала дейности, идентични на тази в държавната, изтъкна Цацаров и допълни, че вече са повдигнати обвинения на двама бивши директори на болница "Христо Ботев" във Враца. 

Според него е важен въпроса дали изобщо е допустимо частни практики да наемат болнични помещения, като от това изключва личните лекари.

Цацаров отговори утвърдително на въпрос дали в прокуратурата е постъпвала информация за „паразитиране” на частни болници и клиники на гърба на държавни, покровителствано от лекарски фамилии.

По време на пресконференцията той попита дали самите държавни и общински болници трябва да се приемат само като търговски дружества и допълни, че над това трябва да се замислят депутатите.

Здравеопазването у нас: скъпо и неефективно

Българско дете-чудо се бори с тежка диагноза, ще помогне ли държавата

Очаквано: Кирил Ананиев е новият здравен министър

С това Цацаров засегна предложение на опозицията от БСП именно за промяна на търговския статут на лечебните заведения. Неясно е обаче по какъв начин болниците биха отчитали разходването на държавни средства и как това ще реши въпроса с преразхода им, до който се стига заради корупционни практики.

Същевременно от „столетницата” изтъкнаха, че утре ще внесат в парламента предложение за мораториум върху лицензирането на нови частни болници. „Червените” депутати ще придружат новото искане със старото за отпадане на статута на търговски дружества.

„Но първата ни стъпка е забрана за лицензиране на тези частни болници, които са построени и чакат лиценз, ще го внесем още утре”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК