Вече има доказан случай на грипа „Хонконг” - той е доказан при 52-годишна на жена в Русе.

Грипът протича много тежко, обясняват специалистите. Започва с много висока температура, която много трудно се сваля. Лягате си здрав, но се събуждате с температура около 39-40 градуса, болка във всички мускули и стави. Боли ви гърбът, гърлото, не можете да дишате. Това коментира д-р Гергана Николова в ефира на NOVA.

Първите часове при грип - какво да правим. Вирусите атакуват в топлото

Много бурно и драматично е началото на този грип. Някои хора, които са боледували от него, обаче, имат изграден имунитет към него, допълни сцециалистът.

Грипът от щам H2N3 - "Хонконг", може да причини епидемията у нас тази година. Това каза за "24 часа" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Преди грипния сезон у нас специалистите следят какво се случва в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато е зимният сезон при тях, бе пикът на грипната им епидемия. Водещ щам там е бил именно "Хонконг", затова се предполага, че той ще разболее най-много хора и у нас.

Дете на 3 години почина от усложнения след грип

Дали със сигурност ще е той, или другият щам "Мичиган" (ваксиналният щам на H1N1, познат като свински грип - б.а.) ще стане ясно може би още в края на тази седмица, а епидемията се очаква в края на януари, обясни Кунчев.

Припомняме, вирусът засяга най-бързо възрастните хора и малки деца. Първоначалните му симптоми са по-различни от класическите симптоми на настинка и грип.

Кои грипни вируси се очаква да върлуват тази зима
Кои грипни вируси се очаква да върлуват тази зима Източник: БГНЕС

Обикновено първите симптоми започват в рамките на 1-2 дни след заразяването. Вирусът започва с болка в гърлото и суха кашлица. Заразените може и да усещат болка в долната част на гърба, ставите, крайниците. В някои случаи е възможна и болка в очите. Понякога грипът се придружава и с хранителни разстройства, стомашна болка, повръщане и други симптоми на стомашно-чревния тракт.

Обикновено всички симптоми би трябвало да изчезнат до няколко дни, но ако след 5 дни пациентите не чувстват подобрение, задължително трябва да потърсят лекарска помощ, обясняват доктори.

Очаква се през този зимен сезон да ни атакува и вирусът "Мичиган".

Вирусът е от тип А и е изолиран през 2015 година. За разлика от вируса "Хонконг", "Мичиган" протича с характерни за обичайните грипни състояния симптоми. Вирусът също атакува първо възрастните хора и малките деца.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК