Още по темата

„Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция.“

За това призова отец Дионисий в ефира на „Здравей, България“ по NOVA

Поводът е организиран дебат по темата за Истанбулската конвенция в Софийския университет от председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева.

Съветът на Европа опроверга лъжите за Истанбулската конвенция

Той сподели, че е изненадан, че Цецка Цачева, която е смятал за консервативна, както и Екатерина Захариева, са много активни по темата.

„Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата”, заключи още той.

"Надявам се Светият синод да действа и по-остро освен да призове народните представители”, добави още отец Дионисий. Той се надява да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото "юридически то е блестящо, защото се засягат приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защити.

"В България има един такъв протестърски дух - отдавна сме го забелязали - който винаги трябва да има едно настроение срещу всичко, което е здравомислещо. А иначе ние живеем в един постнеолиберален свят и там има една либерална сган, която ни блъска към всякакви подобни глупости", каза отец Дионисий.

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Той изрази съмнение в съществуването на християндемократични ценности и "трябва ли сериозно да приемаме всичко, което идва от този свят, защото той е притиснат между няколко континента - основно Азия, Африка и Америка, и вече явно няма къде другаде да се капсулира освен в собствените си институции на неолиберализма и на неговите постизрождения, разясни отецът.

"Целият замисъл на тази конвенция е тези държави, с които сме присъединени, за да бъдем пазар на западния свят, за да можем тук да получаваме храни с прекрасни консерванти, така че да се налага и на гробищните власти да разсъждават върху това не е ли необходимо да се удължи периодът, когато трябва втори човек да бъде положен в същия гроб.

"Защото не можем и да се разлагаме - до такава степен стигнаха нещата", заключи Дионисий.

Късно снощи върху сградата на Народното събрание по инициатива на Българския хелзинкски комитет бяха прожектирани имената на 23 жени, убити от мъже в България.

 

Докато в НС се провеждат дебатите, пред прозорците на Народното събрание ще се проведат два протеста – в защита и „против” Истанбулската конвенция. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Истанбулската конвенцията.

1 млн. българки са жертви на домашен тормоз

В нейна подкрепа те организират и демонстрация в градинката между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

По същото време обаче има организиран и протест против Истанбулската конвенция пред Народното събрание. Митингът ще призове президента Румен Радев за дебат по темата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.