Още по темата

Депутатът от ГЕРБ и бивш журналист Тома Биков определи като "неуместни шеги" и "гафове" думите на колегата му Антон Тодоров и на вицепремиера Валери Симеонов, изречени в ефир на водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев.

Двамата народни представители си позволиха да направят недопустими коментари за работата на водещия.

"Никой не е заплашвал Виктор Николаев. Това е просто проява на неудачно чувство за хумор", заяви Тома Биков в предаването "Събуди се".

Според него ако действително съществувало механизъм за уволнение на журналисти от политици, това нямало да се обявява по телевизията.

"Борбата за свободата на словото е работа на журналистите, за това не може да с разчита на политиците – те имат склонност да я ограничават. За да не се случи това, трябва да има много сериозен отпор от страна на журналистическата гилдия”, коментира още депутатът.

Скандалът около недопустимите изказвания на политици се започна в петък, в ефира на "Здравей, България".

На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на самолетите "Грипен" от служебното правителство на Огнян Герджиков е "продукт на определена шайка", Антон Тодоров отговори: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето ѝ".

Вицепремиерът Валери Симеонов пък си позволи да коментира как Виктор Николаев е назначен в NOVA. 

"С конкурс ли сте назначен? Сложили са Ви на временен договор и са Ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре...", обърна се Симеонов към водещия. 

Коментирайки скандалите с роднински назначения, Симеонов се обърна към водещия с думите: "Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт". 

Асоциацията на европейските журналисти-България изрази подкрепа и призовава медийната гилдия да се солидаризира с водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев.

Според тях изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите: "Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.