Още по темата

Детското отделение на болницата във Враца спря да приема пациенти, a ръководството и лекарите влязоха в спор за причините. Според началниците причината е инфекция, а според медиците – недостиг на персонал, който да поеме дежурствата за месеца.

Родители на пациенти пък създадоха група в социалните мрежи, за да могат с общи усилия и средства да транспортират децата си до близко населено място

с работещо детско отделение, информира NOVA.

Дядо на момченце го е довел във врачанската болница, но е останал неприятно изненадан. Най-близкото лечебно заведение до мястото, където живее е болницата в Оряхово, но тя отдавна е фалирала и е затворена. Мъжът е притеснен, защото признава, че няма къде другаде да отидат с внучето му.

В графика за дежурствата обаче, който е направен още през март, последното лекарско дежурство е на 25 април.

Причината да няма медици е известен на всички – те отказват да полагат извънреден труд, защото лечебното заведение не плаща заплати.

В отделението реално работят трима лекари и пенсионер е заел половин щатна бройка. Сестрите една по една напускат.

Д-р Бисер Тодоров последен е затворил вратата на опразненото детско отделение и разказва: „Изписах последното дете, което беше налично в отделението и заключих детско отделение, защото след мен нямаше дежурен лекар“.

Ръководството на болницата твърди, че отделението е затворено заради ротавирусна инфекция,

но д-р Тодоров е категоричен: „Детско отделение Враца има разрешение и обособен диспептичен сектор, в който се лекуват такива деца. Т.е. да има дете с ротавирусен ентерит в диспептичен сектор на детско отделение е все едно да има дете в детско отделение“.

Не е ясно кога и дали изобщо отделението ще заработи отново. Линейки ще превозват спешните случаи в други клиники, а по-леките ще трябва да разчитат на собствен транспорт и евентуални свободни легла в болниците наблизо.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.