Още по темата

Православна църква ще почете небесния покровител на България Свети Йоан Рилски Чудотворец. Паметта на светеца ще бъде почетена със свети литургии в цялата страна.

Името му се изписва и Иван Рилски - каноничното му име е гръцкото Йоан, но в обществеността и литературата се утвърждава с българското Иван. 

Празникът е известен и като Отчовден - Денят на Отеца, напомня митрополит Антоний. 

По традиция, в навечерието на празника, в основания от светеца манастир - Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина.

Патронен празник днес чества и Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски", както и многобройните храмове, посветени на Рилския светец.

Преподобни Иван Рилски се родил през 876 г. в с. Скрино,

разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Йоан започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Отбелязваме успението на Св. Иван Рилски

Из ранната история на българската църква

Подтикнат от желание за подвиг, Йоан постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен.

Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения.

Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, за да се види с рилския светец. Свети Йоан обаче отказал да се видят лично, но провел разговор с монарха. Преди успението си св. Йоан се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва.

Единственото, което е останало от св. Йоан Рилски е неговият Завет, който повече от 1000 г. служи като пътеводител на монаси, а и на всички нас.

На тази дата се отбелязва и Денят на българския лекар.

Денят се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Иван Рилски.

Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".