Още по темата

Нашият „Отбор на надеждата“ никога не губи … е, може би някой и друг мач, но това тъй или иначе не е от значение.

Виктор Кирков разбира за световната инициатива „Световно първенство за бездомни“ преди няколко години и решава, че би било чудесно, ако и България успее да се включи със свой отбор. Всъщност състезанието далеч не е конкретно за бездомни хора. То е за всички, които имат нужда от интеграция в обществото. А през годините нищо не е било по-полезно в това отношение от футболната игра.

„В Индонезия отборът е съставен от ХИВ позитивни, защото те там са отритнати от обществото“, обяснява пред Vesti.bg Виктор. „В Русия пък съставът е от наркозависими и от зависими от алкохола. А при нас участват момчета от институциите.“

Виктор Кирков смята, че децата от домовете не са развили някои от необходимите качества, за да си намерят работа, защото с тях не се е работило правилно. И вярва, че в „Отбора на надеждата“ успяват да изградят точно това.

„Дисциплина, организираност, носене на отговорност, работа в екип. Това са четирите неща, върху които основно работим в отбора и успяваме да изградим.“

"Виктор Кирков ще бъде ментор по темата "Здравословен начин на живот на деца и младежи" в Академия за социални предприемачи. Тя ще се проведе през октомври в София. Целта на Академията е да създаде ново поколение социални предприемачи, които да получат знанията и практическите умения за постигане на значима социална промяна и едновременно с това изграждането на устойчив бизнес модел. Можете да получите повече информация и да кандидатствате за участие в Академия за социални предприемачи на адрес: www.se-academy.bg. За най-добрите кандидати има осигурена 75% стипендия с финансовата подкрепа на Нова Борудкастинг Груп и Министерство на труда и социалната политика"

Вижте повече какво казва за момчетата в институциите и как им помага „Отбора на надеждата“:

Виктор е доволен, че след първите четири години всички момчета от тима са успели да си намерят работа и са станали пълноценна част от обществото.

„От последната, петата година, имаме само едно момче, което не работи, но и той много усилено си търси работа и съм сигурен, че ще успее скоро. Тогава и за петата година ще кажем, че имаме 100% успеваемост“.

Срещнахме се и с едно от момчетата, които са били в "Отбора на надеждата". 25 годишният Асен Станков. За него тимът е нещо много повече от футбол.

„Аз исках да се променя. И отборът ми даде това рамо, да взема правилните решения и да тръгна по правилния път“.

Източник: Антон Меляков/Vesti

Асен днес с усмивка си спомня първенствата в Мексико Сити и Европейското, в които е участвал с останалите от тима. Доволен е от добрите постижения, мъничко съжалява за изпуснатите възможности на терена, но най-вече е щастлив, защото е намерил близки хора.

„С момчетата от отбора, с които бяхме в Мексико Сити,  си станахме много добри приятели. И до сега си поддържаме връзка и се събираме. С едното момче сме си много близки, като братя сме. Готов е на всичко за мен и аз съм готов на всичко за него“.

Асен казва, че в отбора е усещал истинска подкрепа, не само от съотборниците, но и от треньора и мениджъра и чувства, че във всеки един момент може да им се обади и да разчита на тях.

„Треньорът – той ми е като баща. Виждаме се много редовно, чуваме се, ходим си на гости.“

Източник: Антон Меляков/Vesti

Виктор Кирков от своя страна казва, че „Отбора на надеждата“ го е научил на много неща, които го карат да мисли, че може да настъпи промяна в обществото ни и то да се промени към по-добро.

„А и проектът ме прави много, много щастлив“, казва той.

Вижте още:

Как се става социален предприемач?

Академия създава ново поколение предприемачи